Vaatteet – Opettajan materiaalit
Opettajan materiaalit vaatteiden elinkaaresta, kuluttamisesta ja globaaleista vaikutuksista sisältävät paljon toiminnallisia tehtäviä yläkouluun ja toiselle asteelle. Voit koota sivun opetusmateriaaleista ja tehtävistä omalle ryhmällesi parhaiten toimivan setin tai vetää osallistavien työpajarunkojen avulla kokonaisen oppitunnin. Opettajan materiaaleihin voi yhdistellä myös tehtäviä oppilaille.
OSALLISTAVAT TYÖPAJARUNGOT
Esitykset toimivat sellaisenaan työpajan rakenteena, ja dioista löytyy toimintaohjeet opiskelijoille. Käsittelyyn voi valita vain yksittäisiäkin dioja. Kannattaa ladata itselle esityksen powerpoint-versio, sillä sen kommenteista löytyy lisätietoja ja vinkkejä työskentelyyn.
Vaatteiden globaalit tuotantoketjut, ihmisoikeudet & kestävä kuluttaminen (75 min)
Lataa esitys powerpoint
Vaatteita ja vastamainontaa (75/90 min)
Työpajassa tarkastellaan kestävää kehitystä, yritysviestintää ja vaikuttamistapoja globaalissa vaatetuotannossa.
Ohjeet: Tarvitset esityksen, valokuvat sekä halutessasi vastamainosgallerian. Valokuvat, kuvatiedot ja ohje löytyvät pdf-tiedostossa ja kuvat myös Flingassa. Jaa oppilaat pienryhmiin. Jaa Flinga-linkki tai tulosta kuvat jokaiselle pienryhmälle. Tulostettavien kuvien käyttäminen antaa mahdollisuuden liikutella kuvia monin eri tavoin. Tiedostossa on ohjeistus myös siitä, miten valokuvat voi antaa kahdessa osassa.
Lataa esitys powerpoint
- Valokuvat tulostettavana pdf-tiedostona tai Flinga-seinänä
- Vastamainosgalleria
Draamatyöpaja globaalista puuvillakaupasta (75-90 min)
Työpajassa tarkastellaan globaalia puuvillakauppaa ja eriarvoisuutta roolihahmojen kautta. Tehtävinä on mm. astu askel -harjoitus ja still-kuvat hahmojen elämästä sekä statement-kylttien tekeminen.
Ohjeet: Tarvitset työpajarungon sekä siitä löytyvät roolihahmot tulostettuna. Alustuksessa voi hyödyntää Puuvillan polut -julkaisua ja lopussa tarkempia purkuohjeita.
Lataa työpajarunko pdf
Världshandeln och kläder (75-90 min)
Globalt ansvar och rättvisa är en presentation med uppgifter om världshandeln och kläder.
Du behöver: presentationen. Med den kan du använda bilder och antireklamen föreställande tillverkning och användning av klädesplagget.
Ladda ner powerpoint
OPETUSMATERIAALEJA JA TEHTÄVIÄ
Arvojanakävely
Tehtävässä opiskelijat pohtivat omaa suhdettaan vaatteiden kuluttamiseen ja mainontaan.
Ohjeet: Opiskelijat liikkuvat luokassa sen mukaisesti, oletko väitteen kanssa samaa vai eri mieltä. Aivan seinän vieressä seisominen tarkoittaa ”täysin samaa mieltä”, vastakkaisella seinällä puolestaan ”täysin eri mieltä”. Jokaisen väitteen jälkeen aiheesta voidaan käydä lyhyt keskustelu. Listasta kannattaa valita 4-5 omalle ryhmälle parhaiten toimivaa väitettä.
- Vaatteet / oma pukeutumistyylini on minulle tärkeä asia
- Mainokset saavat minut haluamaan uusia vaatteita (muoti, urheilu, juhlat, kengät)
- Saan usein niitä vaatteita ja tavaroita, joita toivon
- Tiedän, missä päin maailmaa paitani on valmistettu (→ katsotaan Made in -lappuja tai laitetaan ne kartalle)
- Vien usein vaatteita kierrätykseen
- Olen nähnyt filmin tai uutisjutun jonkun tuotteen tekemisestä
Videot ja kartat
Opetuksessa voi hyödyntää myös videoita, karttoja ja kestävän kehityksen tavoitteita.
- Videot vaate- ja kenkäteollisuudesta: Mikä maailmankauppa? (5:09, BMOL ry), Millä ehdoilla sinä tekisit töitä? (2:30), Change Your Shoes (1:24) ja Menetetty vallankumous (8:02, Finnwatch)
- Videot #Lempivaatteeni-kampanjasta: Liikaa päällä (2:30), Vaatevuorisaarna (2:38), pikamuotitempaus (1:00) ja julkkishaaste (2:09)
- Lista vastamainoksista ja kulutuskriittisistä performansseista: listalla mm. elokuvatraileri zombikuluttajista (1:44) ja Kultaisen Ostoskärryn Seurakunta (2:58)
- Agenda 2030 -juliste ja -kortit kestävän kehityksen tavoitteista
- Kartta vaatteen tuotantoketjusta , tyhjä kartta osasta maailmaa ja tyhjä maailmankartta