Mikä Eetti?

Eettisen kaupan puolesta ry.

Mikä?

Eettisen kaupan puolesta ry (Eetti) on kansalaisjärjestö, joka ajaa oikeudenmukaista maailmankauppaa, kestäviä tuotantotapoja ja vastuullista kuluttamista. 

Miksi?

Suuri osa kuluttamistamme tuotteista tehdään pitkissä tuotantoketjuissa ympäri maailmaa, ja niihin kätkeytyy usein vakavia ihmisoikeus- ja ympäristöongelmia. 

Kuluttajilla, yrityksillä ja päättäjillä on vastuu siitä, että kaupan hyllyiltä löytyvät tuotteet kunnioittavat maapalloa ja ihmisoikeuksia. Tässä heitä auttaa Eetti!

Miten?

Eettisen kaupan puolesta ry on kansanliike ja yritysten kriittinen ystävä, joka kannustaa vastuullisuuteen sekä kuluttajia, yrityksiä että päättäjiä. Asiantuntijamme selvittävät tuotantoketjujen epäkohtia, käyvät rakentavaa vuoropuhelua yritysten kanssa sekä viestivät tarvittavista muutoksista julkisesti. Eetti järjestää vuosittain kymmeniä työpajoja ja tapahtumia nuorille ympäri Suomea. Lisäksi vaikutamme päättäjiin Suomessa sekä maailmalla osana isompia verkostoja.

Pääteemat

Vaadimme vaate- ja elektroniikkatuotantoon vastuullisuutta

Valtaosa Suomessa myytävistä vaatteista ja elektroniikasta on tehty globaalissa etelässä, erityisesti Aasiassa, jossa ylipitkät työpäivät, vaaralliset työolot ja nälkäpalkat ovat arkipäivää. Eetti vaatii yrityksiä puuttumaan ihmisoikeusloukkauksiin. Eetti ajaa vaate- ja elektroniikkateollisuuteen vastuullisuutta muun muassa vaatimalla elämiseen riittäviä palkkoja tekstiilialalle, tutkimalla elektroniikan vastuullisuuskysymyksiä sekä kampanjoimalla kestävän kulutuksen puolesta.

Ajamme sitovaa yritysvastuulainsäädäntöä

Kuluttajan on usein vaikeaa tietää mitkä tuotteista ovat vastuullisia ja mitkä eivät. Ihmisoikeuksien ja ympäristön kunnioittamisen ei tule olla vain kuluttajan valinnoista riippuvaista. Siksi Eetti ajaa sitovaa yritysvastuulainsäädäntöä Suomessa ja EU:ssa. Toteutuessaan lait tarkoittaisivat, että vielä jonain päivänä kaikki kauppojen hyllyjen tuotteet olisivat vastuullisia. Lue lisää yritysvastuusta.

Kasvatamme tiedostavia nuoria

Teemme globaalikasvatustyötä yhteistyössä oppilaitosten kanssa ympäri Suomea. Kannustamme nuoria pohtimaan arkisten kulutusvalintojen vaikutusta ihmisten oloihin toisella puolella maailmaa sekä miettimään omia yhteiskunnallisen vaikuttamisen tapoja.

Olemme kehittäneet kekseliäitä ja kriittiseen ajatteluun kannustavia työpajoja, joissa tarkastellaan maailmankauppaa ja kulutusvalintoja sekä mainosten vaikutuskeinoja ja viherpesua. Tutustu oppimateriaaleihimme täällä.

Mukaan toimintaan?

Turhauttaako, kuinka nykyiset tuotantotavat turmelevat maapalloa ja polkevat ihmisoikeuksia? Haluatko tehdä jotain konkreettista paremman maailman puolesta? Tule mukaan Eetin toimintaan!

Liity Eetin jäseneksi!

Emme pysty tekemään työtämme oikeudenmukaisemman maailman puolesta yksin. Mitä enemmän meitä on yhdessä, sitä enemmän vaatimuksemme vastuullisen yritystoiminnan ja reilun kaupan puolesta painavat. Liittymällä Eettisen kaupan puolesta ry:n jäseneksi otat kantaa ja vaikutat konkreettisesti oikeudenmukaisen maailman puolesta!

Eetti järjestönä