Mikä Eetti?

Eettisen kaupan puolesta ry.

Mikä?

Eettisen kaupan puolesta ry (Eetti) on järjestö, joka edistää ihmisoikeuksien ja ympäristön kannalta kestävää yritystoimintaa ja kuluttamista.

Miksi?

Suuri osa kuluttamistamme tuotteista tehdään pitkissä tuotantoketjuissa ympäri maailmaa, ja niihin kätkeytyy usein vakavia ihmisoikeus- ja ympäristöongelmia. 

Kuluttajilla, yrityksillä ja päättäjillä on vastuu siitä, että kaupan hyllyiltä löytyvät tuotteet kunnioittavat maapalloa ja ihmisoikeuksia. Tässä heitä auttaa Eetti!

Miten?

Eettisen kaupan puolesta ry on kansanliike ja yritysten kriittinen ystävä, joka kannustaa vastuullisuuteen sekä kuluttajia, yrityksiä että päättäjiä. Asiantuntijamme selvittävät tuotantoketjujen epäkohtia, käyvät rakentavaa vuoropuhelua yritysten kanssa sekä viestivät tarvittavista muutoksista julkisesti. Eetti järjestää vuosittain kymmeniä työpajoja ja tapahtumia nuorille ympäri Suomea. Lisäksi vaikutamme päättäjiin Suomessa sekä maailmalla osana isompia verkostoja.

Pääteemat

Vaadimme vaate- ja elektroniikkatuotantoon vastuullisuutta

Valtaosa Suomessa myytävistä vaatteista ja elektroniikasta on tehty globaalissa etelässä, erityisesti Aasiassa, jossa ylipitkät työpäivät, vaaralliset työolot ja nälkäpalkat ovat arkipäivää. Eetti vaatii yrityksiä puuttumaan ihmisoikeusloukkauksiin. Eetti ajaa vaate- ja elektroniikkateollisuuteen vastuullisuutta muun muassa vaatimalla elämiseen riittäviä palkkoja tekstiilialalle, tutkimalla elektroniikan vastuullisuuskysymyksiä sekä kampanjoimalla kestävän kulutuksen puolesta.

Ajamme sitovaa yritysvastuulainsäädäntöä

Kuluttajan on usein vaikeaa tietää mitkä tuotteista ovat vastuullisia ja mitkä eivät. Ihmisoikeuksien ja ympäristön kunnioittamisen ei tule olla vain kuluttajan valinnoista riippuvaista. Siksi Eetti ajaa sitovaa yritysvastuulainsäädäntöä Suomessa ja EU:ssa. Toteutuessaan lait tarkoittaisivat, että vielä jonain päivänä kaikki kauppojen hyllyjen tuotteet olisivat vastuullisia. Lue lisää yritysvastuusta.

Kasvatamme tiedostavia nuoria

Teemme globaalikasvatustyötä yhteistyössä oppilaitosten kanssa ympäri Suomea. Kannustamme nuoria pohtimaan arkisten kulutusvalintojen vaikutusta ihmisten oloihin toisella puolella maailmaa sekä miettimään omia yhteiskunnallisen vaikuttamisen tapoja.

Olemme kehittäneet kekseliäitä ja kriittiseen ajatteluun kannustavia työpajoja, joissa tarkastellaan maailmankauppaa ja kulutusvalintoja sekä mainosten vaikutuskeinoja ja viherpesua. Tutustu oppimateriaaleihimme täällä.

Toiminnan rahoitus ja hankkeet

Eetin toimintaa rahoitetaan erilaisilla hankeavustuksilla, Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Ympäristöministeriön myöntämillä yleisavustuksilla, jäsenmaksuilla sekä lahjoituksilla.

Käynnissä olevat hankkeet

Yritysvastuu ja ihmisoikeudet kestävyysmurroksessa

Ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella rahoitettu kaksivuotinen (2023-2024) hanke, joka käsittelee yritysten ratkaisuja ilmasto- ja ympäristökriisiin, ja niiden vaikutuksia etenkin kehittyvien maiden työoikeuksiin. Yhteyshenkilö Anniina Nurmi.

Vastuullisuuskoulu – sanoista tekoihin

Koneen Säätiön rahoittama kaksivuotinen (2023-2024) hanke, jossa kannustetaan ihmisiä edistämään kestävää tuotantoa vaikuttamalla poliittiseen päätöksentekoon ja vaatimalla yrityksiltä vastuullisuutta. Yhteyshenkilö Anniina Nurmi.

Fashioning a Just Transition

Euroopan unionin DEAR-rahoitteinen, nelivuotinen kv-hanke oikeudenmukaisesta siirtymästä tekstiilialalla. Yhteyshenkilö Anniina Nurmi

Europarlamenttivaalit ja EU:n ihmisoikeustyö tutuksi nuorille aikuisille

Vuonna 2024 toteutettava Eurooppatiedotus-rahoitteinen viestintähanke, jossa tuotetaan yleistajuista sisältöä Euroopan unionin toiminnasta ja Eetin teemoista. Yhteyshenkilö Emmi Huhtanen.

Nuoret vapaaehtoiset rakentamassa kestävää tulevaisuutta

Erasmus + -rahoitteisessa nuorten osallistumishankkeessa (2024-2025) nuoret vapaaehtoiset tekevät konkreettisia vaikuttamistekoja ja levittävät tietoisuutta kestävästä kuluttamisestä sekä oikeudenmukaisesta maailmankaupasta. Yhteyshenkilö Krista Maarajärvi.

ACT

Erasmus + -rahoitteinen globaalikasvatushanke, jossa yhteistyökumppaneita eri Euroopan maista. Yhteyshenkilö Milo Keinänen.

Fair Action

Erasmus + -rahoitteinen kansainvälinen globaalikasvatushanke. Yhteyshenkilö Milo Keinänen.

Mukaan toimintaan?

Turhauttaako, kuinka nykyiset tuotantotavat turmelevat maapalloa ja polkevat ihmisoikeuksia? Haluatko tehdä jotain konkreettista asioiden muuttamiseksi? Tule mukaan Eetin toimintaan!

Liity Eetin jäseneksi!

Emme pysty tekemään työtä oikeudenmukaisemman maailman puolesta yksin. Mitä enemmän meitä on, sitä vaikuttavampia olemme. Liittymällä jäseneksi otat kantaa ja vaikutat oikeudenmukaisen maailman puolesta!