
Pikaperehdytys pikamuotiin
17.02.2025
Pikamuoti on vaatetuotantoa, jossa vaatteita valmistetaan nopeasti ja halvalla todella isoja määriä. Tässä pikaoppaassa kerromme, mitä ongelmia pikamuodissa on, ja miten ne voidaan ratkaista.

Pikamuoti on halpaa, koska työntekijöille ei makseta tarpeeksi
Aloitetaan siitä, että pikamuoti maksaa liian vähän. Vaatteiden halvat hinnat ovat mahdollisia, koska niiden tekijöille maksetaan surkeaa palkkaa. Pikamuodissa suositaan myös halpoja ja huonolaatuisia materiaaleja, sillä määrä menee aina laadun edelle.
Monelle tuttuja pikamuotiyrityksiä ovat esimerkiksi Shein ja Temu. Nämä firmat ovat vieneet halpavaatetuotannon aivan uudelle tasolle, ja siksi niitä onkin osuvampi kutsua ultrapikamuodiksi. Niin sanottuja perinteisiä pikamuotimerkkejä ovat esimerkiksi H&M ja Zara.
Vaikka Shein ja Temu ovat vieneet vastuuttomuuden uusille tasoille, eivät perinteiset pikamuotiketjut ole mitään puhtaita pulmusia. Niidenkin bisnesmalli perustuu siihen, että tuotetaan mahdollisimman paljon ja nopeasti – ympäristön ja työntekijöiden ihmisoikeuksien kustannuksella.
Halpamuoti maksetaan työntekijöiden ja planeetan kustannuksella, mutta kalliitkaan vaatteet eivät automaattisesti ole vastuullisia. Niitä voidaan joskus tuottaa jopa samoissa tehtaissa kuin pikamuotia.
Pikamuotipyörä pyörii, jätevuori kasvaa
Pikamuodin isoin ongelma on se, että vaatteita tuotetaan ja kulutetaan aivan valtavia määriä. Pikamuoti ylläpitää nopeasti vaihtuvia trendejä ja saa ihmiset ostamaan jatkuvasti uusia tuotteita. Näitä vaatteita ei ole tehty kestämään, ja niitä käytetään vain lyhyen aikaa. Tekstiilijätteen määrä maapallolla onkin räjähtänyt käsiin – sitä syntyy vuosittain lähes sata miljoonaa tonnia.

Pikamuoti tuhoaa ympäristöä
Vaate- ja tekstiiliteollisuuden päästöt ovat valtavat. Niiden osuus koko maailman hiilidioksidipäästöistä on jopa 4-10 prosenttia. Lisäksi tekstiilien värjäyksessä ja käsittelyssä käytettävät kemikaalit saastuttavat vesistöjä ja ympäristöä. Eikä tässä vielä kaikki! Moni kuvittelee, että luonnonmateriaaleista tehty vaate on myös ympäristöystävällisempi. Tämä ei useinkaan pidä paikkaansa – esimerkiksi puuvillan viljely on ympäristölle hyvin kuormittavaa. Viljelmät vähentävät luonnon monimuotoisuutta ja kuluttavat suuria määriä vettä alueilla, joissa kuivuus on ongelma jo valmiiksi.
Vaatetyöntekijöillä ei juuri ole oikeuksia
Pikamuotia tuotetaan paikoissa, joissa työntekijöiden ihmisoikeuksia poljetaan, eikä minimipalkka riitä elämiseen. Näissä niin kutsutuissa riskimaissa, kuten Kiinassa, Bangladeshissa ja Kambožassa tuotetaan, koska ylläripylläri, se on halpaa. Työntekijäöiden voi olla jopa vaarallista yrittää vaatia parempaa palkkaa tai työoloja.
Koska palkat eivät riitä elämiseen, työntekijät joutuvat usein tekemään epäinhimillisen pitkiä päiviä.

Vaatteet on voitu valmistaa pakkotyöllä tai lapsityöllä
Pikamuodin tuotantoketjuissa esiintyy myös pakkotyötä ja lapsityövoimaa. Lapset joutuvat töihin esimerkiksi siksi, että vanhempien palkka ei riitä perheen elättämiseen. Pakkotyötä on ilmennyt esimerkiksi Kiinassa puuvillan viljelyssä.
Tehtaissa työolosuhteet usein vaaralliset
Pikamuotia valmistavan työläisen duunipäivä ei ole mitään herkkua. Aiemmin mainitut vaaralliset kemikaalit aiheuttavat ympäristön lisäksi haittaa myös työntekijöille. He eivät useinkaan saa riittäviä suojavarusteita. Tehdasrakennusten turvallisuudessa on monesti parantamisen varaa – pahimmillaan tehdas voi romahtaa, kuten vuonna 2013 kävi. Ei ole myöskään tavatonta, että työntekijät – joista suurin osa on naisia – joutuvat häirinnän tai väkivallan uhreiksi töissä. Tekijänä voi olla työntekijän oma esimies.

Mistä ratkaisu pikamuodin ongelmiin?
Pikamuoti on vaateyrityksille kannattavaa bisnestä, eikä mikään laki estä tekemästä sitä. Meille ihmisille on myös iskostettu päähän ajatus, että tarvitsemme jatkuvasti uusia vaatteita, joita on helppo ostaa, koska ne ovat niin halpoja.
Mutta koska maapallo ei kestä tätä nykyistä tuotannon ja kuluttamisen tahtia, ja vaatetyöläiset ovat ansainneet turvalliset työolosuhteet ja riittävän palkan, niin jotain pitäisi tehdä pikamuotin lopettamiseksi!
Ja siinä projektissa tarvitaankin toimintaa sekä yrityksiltä, poliitikoilta että meiltä kansalaisilta. Onneksi siihen on monia keinoja!
Mitä jokainen voi tehdä:
1. Laita lempivaatemerkillesi viestiä, jossa kysyt miten yritys huomioi ympäristön ja ihmisoikeudet tuotannossaan. Osoittamalla, että kuluttajia kiinnostaa nämä asiat, yritysten paine toimia kasvaa.
2. Äänestä ihmisoikeuksien puolesta! Jotta yritykset muuttavat toimintaansa, tarvitaan parempia lakeja, jotka pakottavat yritykset toimimaan vastuullisesti. Tällä hetkellä vaateyritysten ei esimerkiksi tarvitse olla perillä siitä, tapahtuuko niiden tuotantoketjuissa ihmisoikeus- tai ympäristöloukkauksia. Äänestä kaikissa vaaleissa sellaista ehdokasta, joka ajaa näitä asioita.
3. Osta vaatteita vaan harkiten ja tarpeeseen. Korjaa ja huolla jo olemassa olevia vaatteita sen sijaan että ostat uutta.
4. Tue Eetin toimintaa. Eetti tekee väsymätöntä ja pitkäjänteistä työtä ihmisoikeuksien, planeetan ja yritysvastuun puolesta. Liity jäseneksi tai lahjoita.

Tutustu syvemmin vaateteollisuuden kiemuroihin:
- Pikaopas: Elämiseen riittävä palkka ja miksi sillä on väliä?
- Suomalaisten suosima Temu painii vastuuttomuudessa omassa sarjassaan
- Second hand on uusi pikamuoti – käytetyt vaatteet voivat kiihdyttää kuluttamista
- Kierrätyspolyesteri: mainettaan huonompi valinta
- Bangladeshin vaateteollisuuden uusi minimipalkka jättää työntekijät köyhyyden kierteeseen
- Miksi vastuullinen kuluttaja ostaa H&M:ltä?
- Eetti selvitti: Vaateyritysten kiertotalousteot ovat laastariratkaisuja

Tämä sisältö on Euroopan unionin osarahoittama. Sen sisällöstä vastaa yksinomaan Eetti ry, eikä sisältö välttämättä edusta Euroopan unionin näkökulmia.