Äly(tön) puhelinpeli

Äly(tön) puhelinpeli

Äly(tön)puhelinpeli on lautapeli, jossa tutustutaan maailmankaupan ja yritystoiminnan ongelmiin elektroniikan elinkaaren varrella. Pelin voit tulostaa ja askarrella itse.

Afrikan tähti on suomalainen klassikko, joka on herättänyt myös kritiikkiä. Peli tehtiin 1940-50 -luvuilla, ja siitä välittyy kuva kolonialistisesta maailmasta, jossa timantteja louhitaan Afrikasta länsimaihin vietäviksi.

2020-luvun maailmassa kolonialismi on muuttanut muotoaan, mutta se näkyy edelleen esimerkiksi elektroniikkateollisuuden tuotantoketjuissa.

Eli olisiko syytä pelata lautapeliä, joka katsoo kriittisesti tämän hetken maailmaa? Älytön puhelinpeli on Eetin vapaaehtoisten tekemä versio, joka sopii paremmin nykypäivään.

Nyt voit koettaa ihan itse, onnistuuko vastuullisen, tai edes vastuullisen näköisen, kännykän tekeminen – ja saatko puhelimen valmiiksi ennen kilpailevia yrityksiä! Matkaasi voivat kuitenkin hidastaa some-skandaalit, kodittomat jääkarhut, kauppapolitiikan heilahtelut sekä monet muut yllättävät tekijät.

Pelin voit ladata ja printata itsellesi ilmaiseksi ja Eetti suosittelee sitä pelattavaksi esimerkiksi kouluissa.

Kaikki tykkäävät lautapeleistä, ja nyt Afrikan tähden kaltaista peliä voi pelata myös niin, että se herättelee pohtimaan maailmankaupan valuvikoja.


Pelin sisältö

Opettajan ohjeet


Esimerkki pelistä koottuna: