Yritysvastuulain eteneminen Euroopan parlamentissa vaarassa

Yritysvastuulain eteneminen Euroopan parlamentissa vaarassa

30.05.2023

Parlamentti päättää kannastaan torstaina.

Euroopan parlamentissa on torstaina 1.6.2023 tärkeä äänestys, jossa mepit päättävät parlamentin kannan yritysvastuudirektiivistä. Eetti kannustaa meppejä äänestämään ehdotuksen puolesta.

Eetti on kampanjoinut yritysvastuulain puolesta jo pitkään. Torstain äänestys on tärkeä etappi jo vuosia jatkuneella matkalla yritysvastuulain voimaansaattamisessa.

Parlamentin ehdotus alkuperäistä esitystä kunnianhimoisempi

Komissio antoi ehdotuksensa yritysvastuudirektiivistä helmikuussa 2022. Se oli pettymys kunnianhimoista yritysvastuulakia ajaville järjestöille muun muassa siksi, että sen mukaan direktiivi kattaisi vain noin prosentin EU:ssa toimivista yrityksistä. 

Tänä talvena ja keväänä parlamentin eri valiokunnat ovat käsitelleet ehdotusta ja neuvotelleet muutoksista. Valiokuntien neuvotteluiden tuloksena saatu kompromissiehdotus ei ole täydellinen, mutta se on huomattavasti alkuperäistä komission ehdotusta kunnianhimoisempi.

Kompromississa muun muassa esitetään, että direktiivi koskisi alkuperäistä laajemmin kaikkia suuryrityksiä, toimialaan katsomatta. Lisäksi se esimerkiksi edistäisi paremmin ihmisoikeusloukkausten uhrien mahdollisuuksia saada oikeutta oikeusteitse.

Miksi torstain äänestys on tärkeä? 

EU:n laajuinen yritysvastuulaki tulisi olemaan historiallinen. Voimaan astuessaan direktiivi tulisi ensimmäistä kertaa asettamaan yrityksille lakisääteisen velvollisuuden kunnioittaa ihmisoikeuksia ja noudattaa asianmukaista huolellisuutta niiden arvoketjuissa. 

Olisikin tärkeää, että mepit äänestäisivät kompromissiesityksen puolesta ja prosessi pääsisi etenemään nopealla aikataululla.

Esityksen hyväksyminen parlamentin kannaksi mahdollistaisi moniin komission alkuperäisen esityksen heikkouksiin puuttumisen lainsäädäntöprosessin seuraavissa neuvotteluissa. 

Mitä tapahtuu äänestyksen jälkeen?

Jos esitystä ei hyväksytä, se palautuu valiokuntavalmisteluun. Se tarkoittaisi todennäköisesti heikennyksiä sen sisältöön. Lisäksi kulman takana odottavat kesäkuussa 2024 pidettävät seuraavat eurovaalit. Mietinnön hylkääminen voisi tarkoittaa koko lainsäädäntöprosessin venymistä vaalien yli – tai pahimmassa tapauksessa jopa prosessin tyssäämistä kokonaan.

Jos esitys hyväksytään, se etenee trilogeihin eli Euroopan unionin neuvoston, parlamentin ja komission kolmikantaneuvotteluihin. 

Jos direktiivi näiden neuvotteluiden jälkeen hyväksytään, se siirretään kansalliseen lainsäädäntöön, jonka jälkeen se astuisi voimaan. 

Monimutkainen prosessi, kuten lakien säätäminen yleensä.

 

Tilanne on kriittinen – kannusta meppejä äänestämään esityksen puolesta!

Parlamentin täysistunnon äänestykseen torstaina osallistuvat kaikki neljätoista suomalaismeppiä. Parlamentista tihkuneiden tietojen mukaan äänestyksestä on tulossa äärimmäisen tiukka, joten jokaisella äänellä on merkitystä.

Nyt tarvitaankin joukkovoimaa ja sinun apuasi! Kerro suomalaisille europarlamentaarikoille esimerkiksi somessa, että toivot heidän äänestävän esityksen puolesta torstaina. Voit tviitata suoraan mepeille tästä linkistä.