Yritysvastuudirektiivi etenee, hurraa!

Yritysvastuudirektiivi etenee, hurraa!

02.06.2023

Euroopan parlamentti hyväksyi oman kantansa yritysvastuudirektiiviin, joka näin ollen pääsee etenemään neuvotteluiden seuraavaan vaiheeseen.

Eilen pidetyssä äänestyksessä Euroopan parlamentin kanta komission direktiiviesitykseen oli selvä: se hyväksyttiin äänin 366 – 225. 

Teuvo Hakkarainen oli suomalaismepeistä ainoa, joka äänesti vastaan. Petri Sarvamaa ja Henna Virkkunen äänestivät tyhjää ja Miapetra Kumpula-Natri oli poissa äänestyksestä. Kaikki muut suomalaismepit äänestivät kannan hyväksymisen puolesta.

“Euroopan parlamentin hyväksymä kanta ei ole täydellinen, mutta onneksi selkeästi kunnianhimoisempi kuin komission alkuperäinen esitys”, tiivistää Eetin vastuullisuusasiantuntija Anniina Nurmi.

Verrattuna komission alkuperäiseen esitykseen parlamentti esimerkiksi edellyttää direktiivin soveltamisalan koskevan suuria yrityksiä toimialasta riippumatta. Parlamentin kanta pyrkii lisäksi vahvistamaan lain positiivisia ihmisoikeus- ja ympäristövaikutuksia sekä parantamaan uhrien asemaa. 

Eetti on ajanut yritysvastuulakia jo vuosia niin suomalaisten järjestöjen rintamassa kuin myös kansainvälisessä koalitiossa Clean Clothes Campaign -verkoston jäsenenä

Tämä on tärkeä virstanpylväs yritysvastuulain etenemisessä, mutta vielä ei voida huokaista helpotuksesta. Seuraavaksi direktiivi etenee kolmikantaneuvotteluihin, joissa komissio ja parlamentti tulevat käymään tiukkoja neuvotteluita yhdessä jäsenmaiden kanssa lopullisesta lakitekstistä. 

“Nyt on erittäin tärkeää varmistaa, että neuvottelukumppanit eivät vesitä lopullista direktiiviä vaan parlamentin kannan olennaisista parannuksista pidetään kiinni”, Nurmi painottaa.

Kolmikantaneuvottelut alkavat pian ja tavoitteena on saada direktiivi valmiiksi ennen seuraavan vuoden europarlamenttivaaleja.