Yritykset ja järjestöt kirittävät yhdessä Suomea säätämään yritysvastuulain

Yritykset ja järjestöt kirittävät yhdessä Suomea säätämään yritysvastuulain

24.09.2018

Yli 70 yritystä, kansalaisjärjestöä ja ammattiliittoa vaatii Suomeen ihmisoikeuksia koskevaa yritysvastuulakia. Eetti on mukana #ykkösketjuun-kampanjassa, jossa muistutetaan päättäjiä siitä, että Suomi on kansainvälisessä vertailussa jäämässä jälkeen yritysvastuulainsäädännössä.

– Ainutlaatuinen kampanja tuo yhteen laajasti eri yhteiskunnan toimijoita vaatimaan vastuullisempia tuotantoketjuja. Ihmisoikeudet ovat liian tärkeitä jätettäväksi yritysten vapaaehtoisuuden varaan, sanoo Eettisen kaupan puolesta ry:n toiminnanjohtaja Lotta Staffans.

#Ykkösketjuun-kampanjan tavoittelema laki velvoittaisi yritykset selvittämään ihmisoikeusvaikutuksensa sekä välttämään ja vähentämään mahdollisia kielteisiä vaikutuksia. Laki perustuu ihmisoikeuksia koskevaan huolellisuusvelvoitteeseen, joka määritellään YK:n ihmisoikeuksia ja yritystoimintaa koskevissa ohjaavissa periaatteissa.

– Monet yritykset noudattavat jo nyt ihmisoikeusperiaatteita. Hankintaketjun läpinäkyvyys ja vastuullisuus on sekä asiakkaiden että tavarantoimittajien etu. Meillä ei ole mitään salattavaa, eikä pitäisi olla millään muullakaan suomalaisella yrityksellä, sanoo Kotipizza Groupin toimitusjohtaja Tommi Tervanen.

Vastuu arvoketjujen valvonnasta halutaan siirtää asiakkailta yrityksille.

– Yritysvastuulaki tarvitaan, koska me suomalaiset emme halua kaupassa enää pähkäillä, kätkeytyykö jokapäiväisten tuotteidemme taakse lapsityövoimaa tai nälkäpalkkoja, sanoo Eettisen kaupan puolesta ry:n toiminnanjohtaja Lotta Staffans.

#Ykkösketjuun-kampanjan tavoitteena on saada yritysvastuulaki kirjattua Suomen seuraavan hallituksen ohjelmaan. Useissa maissa kuten Ranskassa, Sveitsissä ja Alankomaissa on jo lähdetty säätämään yrityksille sitovaa ihmisoikeuksia koskevaa huolellisuusvelvoitetta.

– Suomen on aika skarpata ja seurata muiden Euroopan maiden viitoittamaa tietä. Me haluamme nostaa Suomen yhdessä yritysvastuun #ykkösketjuun, sanoo kampanjaa koordinoivan yritysvastuujärjestö Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala.

Eetti kutsuu kaikki suomalaiset mukaan. Kampanjan verkkosivuilla tukensa laille voivat ilmoittaa niin eduskuntavaaliehdokkaat, yritykset, järjestöt kuin yksityishenkilötkin.

Kampanjan tavoittelemaan lakiin sitoutuneet eduskuntavaaliehdokkaat ja puolueiden ranking-lista julkaistaan myöhemmin syksyllä.