Viherpesusanasto

Viherpesusanasto

11.12.2023

Eetin vapaaehtoisten luoma viherpesusanasto auttaa näkemään vilpillisen mainonnan läpi.

Monet yritykset haluavat luoda mielikuvan, että niiden toiminta on vastuullista ja ekologista. Siinä yritykset käyttävät apunaan erilaisia vakuuttavalta kuulostavia vastuullisuussanoja. Tosiasiassa moni käsite on merkitykseltään hähmäinen, ja jotkut eivät tarkoita oikeastaan mitään. 

Eetin vapaaehtoisten laatima viherpesusanasto auttaa näkemään vilpillisen mainonnan läpi. Sanastossa listataan yleisiä termejä, joita käytetään markkinoinnissa luomaan mielikuvaa tuotteen ekologisuudesta tai vastuullisuudesta. 

Huumorivaroitus! Selitykset on kirjoitettu kieli poskessa – ethän siis ota lukemaasi liian vakavasti.

Auditoitu

Yrityksen tai tehtaan toimintaa tarkasteltu. Mutta kenen toimesta? Millä kriteereillä ja motiiveilla? Mitkä olivat auditoinnin tulokset? Ilman konkretiaa auditointi on pelkkä kumiseva vaski tai helisevä symbaali.

 

Hiilijalanjälki hyvitetty 

Kun kolikko kirstuun kilahtaa, sielu taivaaseen vilahtaa. Anekaupan sijaan nykyajassa ilmastosyntien osalta puhdas omatunto on ostettavissa esimerkiksi syytämällä rahaa kompensaatioprojekteihin. 

Rahalla saa ja hevosella pääsee, mutta onko varmasti kaikki mahdollinen tehty ensin hiilidioksidipäästöjen välttämiseksi ja vähentämiseksi? Pieni skeptisyys on lisäksi paikallaan, kun tarkastellaan, millaisilla projekteilla hiilipäästöjä kompensoidaan!

 

Ilmastopositiivinen 

Onko tämä se tyyppi, jonka mielestä ilmastonmuutos ja sen tuomat hellekesät on oikeastaan hyvä asia? Onneksi ei! Kyseisen väitteen esittävä yritys on esimerkiksi kompensoimalla hyvittänyt enemmän päästöjä kuin tuotteen tuottamisessa on syntynyt. Ilmastopositiivinen yritys tai tuote on siis laskennallisesti päästöjen kannalta ympäristölle parempi kuin ettei sitä olisi ollenkaan. 

Valitettavasti usein laskenta voi olla vähän sinne päin. Siksi yrityksen tulisi läpinäkyvästi kertoa, miten syntyneet päästöt on arvioitu, mitä kaikkea arvio kattaa ja millä keinoin syntyneet päästöt on pyritty kumoamaan.

 

Ilmastoviisas 

Viisas juoksee nähdessään tämän väitteen. Tätä termiä voi kaikin mokomin käyttää luonnehtimaan hyviä aikeita ja suuria linjoja, mutta konkreettista, mitattavaa tietoa ilmastovaikutuksista sen takaa ei välttämättä löydy. Ilmastoviisas sopiikin parhaiten käytettäväksi esimerkiksi säänmukaisen pukeutumisen yhteydessä.

 

Kemikaaliton

Ei sisällä kemikaaleja. Kemikaaleiksi määritellään esimerkiksi alkuaineet ja niiden yhdistelmät sellaisina kuin ne esiintyvät teollisesti tuotettuina tai luonnossa. Kemikaaliton tuote ei siis sisällä mitään maailmassamme ilmeneviä, tieteen tuntemia tai määrittelemiä kemiallisia aineita. Minimalistin unelma! 

 

Kestävä

Yritys pitää tuotettaan tai palveluaan kestävänä jollain tavalla. Sitä termi ei kerro, yritetäänkö tuotteella vastata kestävän kehityksen tavoitteisiin vai kestääkö se iskuja, sadetta, aikaa tai katsetta. Kestävää voi siis olla esimerkiksi superpallo, resurssin hyödyntäminen tavalla, jolla se ei ehdy jatkossakaan, tai vaikkapa kuluttajan ärsytys tällaisten epämääräisten termien kanssa.

 

Kompensoitu 

Maksetaan massia, että omat päästöt katoaisi kuin tuhkana tuuleen. Kompensaatiohankkeita on sysihuonoista ihan kelvollisiin, joten ole tarkkana, millaisiin anekauppoihin lähdet. Kompensaatio on ensisijaisesti päästöt aiheuttaneen yrityksen tehtävä – ei kuluttajan.

 

Luonnollinen 

Luonnonlakien mukainen, luonnossa esiintyvä, painovoiman alainen. Tärkeä maininta esimerkiksi heille, jotka välttelevät maagisesti valmistettuja asioita. 

 

Luontoa kunnioittava

Kunnioitusta osoitetaan usein esimerkiksi kauniilla puheilla, kiitoksilla ja kumarruksilla. Jos yritys ei pysty kuvaamaan luontoa säästäviä toimiaan tämän tarkemmin, on turvallista olettaa, että kyse on tyhjistä eleistä. 

 

Läpinäkyvä

Säilytyslaatikolla tai juomalasilla voi olla läpinäkyviä ominaisuuksia. Jos tällä termillä tarkoitetaan läpinäkyvää toimintaa, yrityksen pitäisi avata tuotantoprosessiaan, ja kertoa avoimesti vastuullisuustyönsä etenemisestä, onnistumisista ja epäonnistumisista. Pelkkä “läpinäkyvä”-sanan käyttö ei tee toiminnasta maagisesti läpinäkyvää!

 

Orgaaninen

Hiileen perustuva eloperäinen aine. Esimerkkejä orgaanisista aineista ovat bensiini, muovi, kissanpentu ja kaurapuuro.

 

Puhdas

Suurin osa ihmisistä pitää esimerkiksi puhtaista vaatteista tai lakanoista, mutta mitä mahtaakaan olla esimerkiksi puhdas energia tai puhtaasti valmistettu tuote? Puhtauteen vetoaminen on vaarallisen ovelaa mielikuviin vetoamista, jonka kanssa kannattaa olla varovainen!

 

Päästötön

Kunnioitettava tavoite, mutta useimmiten ihan päätön väite! “Päästötön” sähköauto rullaa ehkä uusiutuvan energian voimin, mutta ovatko autonosat vedetty taikurin hatusta?

 

Sertifioitu

Sertifiointi tarkoittaa, että joku taho tarkistaa sovittujen kriteerien mukaisuuden. Esimerkiksi yhdysvaltalainen rap-artisti Cardi B kertoo olevansa sertifioitu friikki seitsemän päivää viikossa. Vastuullinen Cardi B kertoisi läpinäkyvästi, mitkä kriteerit hän täyttää tämän sertifioinnin saavuttaakseen, kuka asiaa valvoo ja kuinka usein.

 

Vastuullinen

Sananmukaisesti ottaa vastuuta, mutta mitä todella on tehty vastuullisuuden takaamiseksi? Kun nälkäpalkoilla tuottoa tekevä, ympäristöpäästöistään piittaamaton yritys tekee erillisen pienen malliston kierrätyspuuvillasta valmistettuja tuotteita, ollaanko silloin vastuullisia? No toki toki! Laitetaan vain vihreät recycled cotton -tarrat vaatteiden hintalappuihin (ja rahan tuloa ei voi estää)!

 

Vihreä

Punaisen vastaväri, ei enempää eikä vähempää.

 

Vähäpäästöinen 

Luo mielikuvan, että kyseinen tuote tai palvelu tuottaa vähemmän päästöjä kuin jokin toinen vaihtoehto. Ei kuitenkaan itsessään kerro mitään siitä, kuinka suuret päästövähennykset tällaisen tittelin saaminen on vaatinut. Lisäksi sillä on väliä, mihin tuotteen tai palvelun päästöjä verrataan; esimerkiksi vähäpäästöiseksi markkinoidun uutuusauton ajaminen vanhan dieselsyöpön sijaan ei suoraan tee autuaaksi.

Viherpesusanakirjaa ovat olleet kirjoittamassa Eetin vapaaehtoiset Emmi Nevalainen, Minja Orava, Anne Höykinpuro, Emma Jussila, Anna Westerling, Sonja Tiitola ja Eerika Heinonen.

Euroopan unionin rahoittama. Euroopan unioni tai Euroopan koulutuksen ja kulttuurin toimeenpanovirasto (EACEA) ei vastaa julkaisun sisällöstä