Tunnetut yritykset liittyvät nyt kannanottoon yritysvastuudirektiivin puolesta

Tunnetut yritykset liittyvät nyt kannanottoon yritysvastuudirektiivin puolesta

15.02.2024

Yritysvastuudirektiivin matka EU-lainsäädännön prosesseissa on pitkä ja kivinen. EU:n neuvoston äänestystä direktiivistä on lykätty jo muutamaan otteeseen

Suomi on ilmaissut olevansa valmis kaatamaan direktiivin yhdessä muiden maiden kanssa. Lopulliseen päätökseen on kuitenkin jätetty vielä pelivaraa, eli Suomen toiminta äänestyksessä on epävarmaa. 

On siis vielä mahdollista vaikuttaa siihen, että Suomi äänestää direktiivin puolesta. 

Pohjoismaisten yritysten yhteinen kannanotto kerää nyt nimiä

Avainasemassa tässä ovat nyt yritykset. Osoittamalla julkisesti tukensa direktiiville yritykset voivat näyttää, että niitäkin kiinnostaa vastuullisuus tuotantoketjuissa.

Jo kymmenet yritykset ovatkin tehneet sen liittymällä pohjoismaisten yritysten yhteiseen kannanottoon.  Mukana on myös suomalaisyrityksiä, esimerkiksi Paulig, Lindex, Ruohonjuuri, Luhta Sportswear Company, Uhana ja Pure Waste. Mahtavaa! 

Lisää yrityksiä kuitenkin tarvitaan direktiivin taakse. Tästä uutisesta löytyvät ohjeet sekä yrityksille kannanottoon liittymisestä, että yksilöille siitä, miten nyt voi vaikuttaa direktiivin etenemiseen. 

Kuinka yritys pääsee kannanottoon mukaan?

Yritys pääsee helposti mukaan lähettämällä sähköpostin Eetin vastuullisuuspäällikkö Anniina Nurmelle: anniina.nurmi@eetti.fi 

Sisällytä viestiin:

  • Tieto, että yritys haluaa mukaan pohjoismaisten yritysten kannanottoon yritysvastuun puolesta
  • Yrityksen virallinen nimi
  • Yrityksen logo. 

Miksi EU:n yritysvastuudirektiivi olisi suomalaisyrityksille eduksi?

  • Direktiivi parantaisi vastuullisemmin toimivien suomalaisyritysten kilpailuasemaa, kun vastuuttomat toimijat eivät saisi epäreilua kilpailuetua  ympäristön, ilmaston tai ihmisoikeuksien kustannuksella. 
  • Yhtenäinen EU-tason direktiivi vähentäisi sääntelyn sirpaleisuutta, mikä helpottaisi yritysten kansainvälistä toimintaa.
  • Yritysvastuudirektiivi tukisi EU:ssa jo  nyt voimassa olevaa kestävyysraportointidirektiiviä.
  • Suomessa on jo pitkään varauduttu EU-tason yritysvastuusääntelyyn.
  • Yrityksetkin haluavat kunnioittaa  ihmisoikeuksia ja planetaarisia rajoja, vai mitä?

Mitä yksilöt voivat tehdä?

Etkö ole yrityspomo, mutta haluat silti edistää yritysvastuudirektiiviä?

Sehän onnistuu! 

Nyt tarvitaan ihmisiä kertomaan yrityksille, että haluamme heidän asettuvan direktiivin taakse ja liittymään pohjoismaiseen kannanottoon. 

Yrityksille voi laittaa viestiä esimerkiksi sähköpostitse tai somessa. Yritysten yhteystiedot löytyvät yleensä niiden nettisivuilta. 

Voit muotoilla viestin omin sanoin, tai käyttää tätä malliviestiä:

Olen huolestunut siitä, että Suomi uhkaa olla mukana kaatamassa EU:n yritysvastuudirektiivin. Direktiivi olisi suomalaisyrityksille eduksi ja toivon, että te tukisitte julkisesti sen läpimenoa.

Tuen osoittaminen on helppoa esim. osallistumalla pohjoismaisten yritysten kannanottoon yritysvastuudirektiivin puolesta. Ohjeet osallistumiseen eetti.fi/direktiivi  

Sanoista tekoihin

Vuonna 2018-19 Ykkösketjuun-kampanjassa kansallista yritysvastuulakia vaativat mm. Kesko, S-ryhmä, Finlayson ja Fazer. Näiltä yrityksiltä tarvitaan ääntä myös nyt, kun Suomi on vaarantamassa EU-direktiivin läpimenon. Yrityksillä on nyt mahdollisuus näyttää, että puheet vastuullisuudesta eivät ole vain kauniita sanoja! 

Tuettu Suomen kehitysyhteistyövaroin