Syytä juhlaan! EU:n yritysvastuudirektiivistä syntyi sopu

Syytä juhlaan! EU:n yritysvastuudirektiivistä syntyi sopu

14.12.2023

Euroopan parlamentti ja Euroopan unionin neuvosto pääsivät neuvotteluissa sopuun: yritysvastuudirektiivi etenee!

EU:ssa otettiin harppaus kohti vahvempaa yritysvastuuta

Hurraa! Yksi erittäin tärkeä askel vuosia ja vuosia kestäneessä kampanjoinnissa yritysvastuulain puolesta saatiin päätökseen varhain tänä aamuna.

Euroopan parlamentti ja Euroopan unionin neuvosto pääsivät neuvotteluissa sopuun yritysvastuudirektiivistä.

Direktiiviin kohdistui voimakasta yritysmaailman lobbausta, eikä siitä saatu aivan niin kunnianhimoista ja kattavaa kuin järjestökenttä alunperin vaati. Juuri saatu sopu on silti historiallinen, sillä tulevan direktiivin myötä yritysvastuu koskien ihmisoikeuksia ja ympäristöä ei tule enää olemaan isoille yrityksille vapaaehtoista.

Yksityiskohtia tullaan vielä viilaamaan, ja direktiivin lopullinen teksti julkaistaan vuoden 2024 alussa. Sopimus on sen jälkeen vahvistettava virallisesti molemmissa toimielimissä, Euroopan unionin neuvostossa ja Euroopan parlamentissa.

Tämän jälkeen direktiivi siirtyy vielä kansalliseen toimeenpanoon. Eetti jatkaa vaikuttamistyötään suomalaisissa ja kansainvälisissä verkostoissa, jotta kansallisesta laista tulee mahdollisimman kunnianhimoinen. 

Tue Eettiä työssä vahvan kansallisen yritysvastuun puolesta

Eetti on yhdessä muiden järjestöjen kanssa tehnyt pitkäjänteistä vaikuttamis- ja viestintätyötä Euroopan unionin yritysvastuudirektiivin puolesta. Työ ei ole vielä ohi, sillä kansalaisjärjestöjen rooli korostuu direktiivin kansallisessa käytäntöönpanovaiheessa, jolloin Suomelta tulee vaatia aidosti vaikuttavia linjauksia ja toimia. 

Tue Eetin työtä lahjoittamalla!