Suuri voitto: yritysvastuudirektiivi etenee!

Suuri voitto: yritysvastuudirektiivi etenee!

15.03.2024

Direktiivin kohtaloa on jännitetty yli kuukausi, mutta se meni kuin menikin läpi EU-neuvoston äänestyksessä. Myös Suomi äänesti direktiivin puolesta.


Viikkojen jännitysnäytelmä on ohi ja nyt voi viimein huokaista helpotuksesta: EU:n yritysvastuudirektiivi etenee!

Jäsenmaista koostuva EU:n neuvosto äänesti tänään direktiivin etenemisen puolesta. 

Myös Suomi äänesti lopulta direktiivin puolesta, vaikka hallitus uhkasi aiemmin kaataa direktiivin muiden maiden kanssa. Viime hetkille saakka oli siis pelko, että Suomi vastustaa direktiiviä

Orpon hallitus kuitenkin tuli järkiinsä ja valitsi olla historian oikealla puolella. 

Tämä tosin tapahtui vasta, kun Suomi sai direktiiviin haluamansa muutoksen: ihmisoikeusrikkomusten uhrien oikeussuojaa lievennettiin alkuperäisestä esityksestä. 

Myös muut maat neuvottelivat direktiivin sisältöön heikennyksiä, vaikka sisällöstä oltiin päästy yhteisymmärrykseen jo aiemmin. Direktiivi tulee esimerkiksi koskettamaan pienempää määrää yrityksiä.

Tärkeintä kuitenkin oli, että direktiiviä ei torpattu kokonaan, sillä  yritysvastuuseen tulee sen myötä isoja parannuksia.

Mitä hyötyä yritysvastuudirektiivi tuo?

EU:n yritysvastuudirektiivi tulee olemaan historiallinen edistysaskel: se luo yhtenäiset pelisäännöt EU:n alueella toimiville yrityksille. 

Direktiivin myötä suuryritysten tulee noudattaa niin sanottua huolellisuusvelvoitetta. Se tarkoittaa nimensä mukaisesti sitä, että yrityksen pitää olla huolellinen toiminnassaan: haitallisista ihmisoikeus- ja ympäristövaikutuksista tulee olla perillä, ja niihin pitää puuttua. 

Lisäksi yritysten tulee laatia ja toteuttaa suunnitelma, kuinka niiden liiketoiminta sovitetaan Pariisin kansainvälisen ilmastosopimuksen tavoitteisiin eli siihen, että ilmaston lämpeneminen jää 1,5 asteeseen.

Olennaisessa osassa on myös se, että direktiivi parantaa työntekijöiden asemaa maissa, joissa työntekijöiden oikeudet eivät ole vankalla pohjalla. 

Direktiivi tuo myös kilpailuedun monelle suomalaiselle yritykselle , koska täällä on varauduttu sen toteutumiseen jo pitkään. Nyt vastuuttomasti toimivat firmat eivät voi enää hyötyä ihmisoikeuksien ja ympäristön kustannuksella. 

Mitä seuraavaksi?

Jotta EU-päätöksenteko ei olisi turhan suoraviivaista, direktiiville tarvitaan vielä pari äänestyskierrosta: ensin EU:n oikeudellisten asioiden valiokunnassa ja sen jälkeen vielä EU-parlamentissa.

Kunhan direktiivi pääsee etenemään näistä välietapeista, direktiiviä lähdetään sovittamaan suomalaiseen lainsäädäntöön.

Eetti jatkaa tarmokasta työtä sen eteen, että direktiivi tullaan toteuttamaan Suomessa mahdollisimman kunnianhimoisesti. 

Tue työtämme lahjoittamalla MobilePaylla numeroon 21653, tai tästä linkistä

Kiitos kaikille niille henkilöille, jotka olivat mukana kampanjoimassa yritysvastuudirektiivin puolesta! Joukkovoimalla pystyttiin näyttämään Suomen hallitukselle, että suomalaiset haluavat yritysvastuudirektiivin. Nyt on aika juhlia!

Logo: Koneen Säätiö

Artikkeli tuotettu Koneen säätiön tuella.