Tehtäviä oppilaille: Ruoka ja sen alkuperä

Tehtäviä oppilaille: Ruoka ja sen alkuperä

Teemana ruoka ja sen alkuperä

1. Ruokatietovisa

Testaa ruokatietosi! Veikkaa vastaus kysymyksiin globaalista ruuantuotannosta ja sen ongelmista. Vastaus kannattaa tarkistaa jokaisen kysymyksen jälkeen, niin saat näkyviin oikean vastauksen ja tärkeää lisätietoa. Pääset kysymyksissä eteenpäin klikkaamalla sinistä nuolta oikealla.

2. Kaakaon tuotantopolku

Klikkaa auki ja lue tarkasti kuvien infolaatikot, jotka kertovat kaakaon eri tuotantovaiheista ja niissä esiintyvistä ongelmista. Vastaa sen jälkeen alla oleviin oikein/väärin -väittämiin.

Oikein vai väärin?

3. Suunnistus supermarkettiin

Katso video ja vastaa alla oleviin kysymyksiin.

Vastaa kysymyksiin:

Pohdintatehtävä:

Tee seuraavat tehtävät opettajasi ohjeiden mukaan esimerkiksi ryhmässä keskustellen tai itsenäisesti kirjallisena. Perustele vastauksesi.

  1. Mikä videon fakta oli sinulle uutta tietoa?
  2. Mikä on sinulle tärkeintä valitessasi tuotteita ruokakaupassa? Entä perheellesi?
  3. Mihin perustat valintasi kahden samanlaisen, mutta eri merkkisen tuotteen välillä? (Esimerkki: Coca Cola ja Pepsi)
  4. Mitä tunteita tunnet ostaessasi lempiherkkujasi ruokakaupasta?

4. Ruokamerkintäpeli

Elintarvikkeissa on erilaisia merkkejä, jotka kertovat sen tuotanto-oloista. Merkki voi kertoa esimerkiksi ympäristöystävällisyydestä, viljelijöiden asemasta, elintarvikkeen sisällöstä tai tuotantomaasta.

Yhdistä merkin nimi merkkiin. Lue sitten lisätietoa merkeistä tehtävän alta.

Joutsenmerkki

Joutsenmerkki eli Pohjoismainen ympäristömerkki kertoo, että tuotteen elinkaaren eri vaiheissa on huomioitu ympäristön suojeleminen. 

Kierrätysmerkki

Kierrätysmerkki kertoo, että tuotteen tai jonkin sen osan voi kierrättää. Jos elintarvikkeen pakkauksessa on kierrätysmerkki, pakkauksen voi kierrättää sille oikeaan kierrätyspisteeseen. Kierrätysmerkkejä on useita erilaisia, mutta yleensä symbolina toimivat kehään asettuneet nuolet. 

Hyvää Suomesta -merkki

Hyvää Suomesta -merkki kertoo tuotteen suomalaisuudesta. Kotimaisuusmerkkejä on monia. Tuotteen kotimaisuus ei kuitenkaan ole tae esimerkiksi ympäristönsuojelusta tai eläinten hyvinvoinnista. 

V-Label

V-Label on European Vegetarian Unionin merkki, jolla merkitään tuotteen kasviperäisyyttä tai lihattomuutta. Eri yrityksillä on myös monia omia tapoja merkitä ruuan kasviperäisyyttä tai lihattomuutta, joten kannattaa tarkistaa tuotteen ainesosaluettelosta sen olevan oman ruokavalion mukainen ennen ostopäätöstä.

Luomumerkit

Luomu on lyhenne luonnonmukaisesta. Se tarkoittaa, että tuote on viljelty ilman keinotekoisia lannoitteita ja torjunta-aineita, pyrkien suojelemaan ympäristöä.

EU:n luomumerkki tuotteessa tarkoittaa, että tuote on luomua ja se on pakattu EU:ssa. Pakkauksessa pitää ilmoittaa, missä raaka-aineet on tuotettu.

Leppäkerttumerkki taas kertoo, että tuote on suomalainen luomutuote.

Aurinkomerkki kertoo, että luomutuote on suomalaisen viranomaisen valvonnassa, vaikka voi olla ulkomainen.

Reilun kaupan merkki (Fair trade -merkki) 

Reilun kaupan merkki kertoo, että tuotteen tai raaka-aineen valmistuksessa on noudatettu kansainvälisiä Reilun kaupan kriteerejä. Kriteereihin kuuluu muun muassa se, että viljelijöille maksetaan tuotteista vähintään sovittu minimihinta, vaikka tuotteiden hinta maailmankaupassa laskisi. Kriteerien noudattamista valvoo riippumaton taho. 

Reilun kaupan lisäksi on muitakin vastuullisuusmerkkejä, kuten Rainforest Alliance tai UTZ, mutta niiden kriteerit eivät ole yhtä kunnianhimoisia, eivätkä ne esimerkiksi takaa viljelijöille minimihintaa tuotteista.

Pohdintatehtävä: 

Tee seuraavat tehtävät opettajasi ohjeiden mukaan esimerkiksi ryhmässä keskustellen tai itsenäisesti kirjallisena. Perustele vastauksesi.

  1. Mitkä tehtävän merkeistä olivat sinulle tuttuja? Missä tuotteissa olet huomannut niitä?
  2. Huomioitko merkit ostaessasi tuotteita? Mitkä niistä ovat sinulle tärkeitä? 
  3. Jotkut yritykset valvovat itse omien tuotteidensa vastuullisuutta. Mitä riskejä sellaiseen voi liittyä? Miksi ulkopuolinen valvonta on tärkeää?

5. Ruokamyytit

Selaa alla olevat diat ruokamyyteistä läpi, ja lue tarkasti niiden tekstit. Vastaa sen jälkeen, ovatko väittämät oikein vai väärin. Pääset kysymyksissä eteenpäin klikkaamalla sinistä nuolta oikealla.

Oikein vai väärin?