Nuorisotyön tulevaisuus on uhattuna

Nuorisotyön tulevaisuus on uhattuna

08.09.2020

Nuorisotyön rahoitusta uhkaa kohtuuton leikkaus. Leikkaus uhkaa nuorten kykyä kasvaa tiedostaviksi maailmankansalaisiksi.

Eetti, kuten monet järjestöt, toimii nuorisotyön määrärahojen varassa. Uusimmassa Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa jo ennestään tarpeeseen nähden pientä nuorisotyön rahoitusta ollaan leikkaamassa 30 %.

Leikkaus kohdistuu rahapelituotoista nuorisotyölle maksettaviin määrärahoihin, jotka ovat koronan takia vähentyneet. On vaikeaa perustella, miksi nuorten hyvinvoinnin pitäisi laskea samaa tahtia rahapelaamisen kanssa.

Globaalikasvatus kasvattaa nuorista maailmankansalaisia

Kun hain Eettiin harjoitteluun, en ollut koskaan kuullutkaan globaalikasvatuksesta.

Tutustuessani työhöni sain tietää, että Eetti tekee globaalikasvatusta kouluttamalla opettajia, tuottamalla oppimateriaaleja ja pitämällä työpajoja laaja-alaisesti niin vaatetuotannon ongelmista kuin vastamainoksistakin. Niiden avulla nuoret tutustuvat globaalin maailmankaupan nurjiin puoliin ja heräävät pohtimaan omaa paikkaansa tiiviisti verkostoituneessa maailmassa.

Nuoret ovat Eetin tärkein kohderyhmä. Eetin toiminnallisiin työpajoihin osallistuu vuosittain noin 300 nuorta. Työpajat ovat olleet jo vuosia niin suosittuja, että järjestön pienillä resursseilla ei olla pystytty vastaamaan niiden kysyntään.

Nuoret tarvitsevat mediakasvatusta

Tiedolle on tarvetta. Nuoret viettävät keskimäärin kuusi tuntia päivässä sosiaalisessa mediassa, ja kohtaavat siellä jatkuvasti kohdennettua ja hankalasti tunnistettavaa kaupallista sisältöä.

Tänä vuonna Eetti on tarjonnut koululaisryhmille työpajoja medialukutaidosta ja kuluttamisesta, joissa käsitellään muun muassa mainonnan psykologiaa. Olemme huomanneet, että noin puolet osallistuneista nuorista ei hahmota omassa somessaan näkemäänsä mainontaa heille tarkasti kohdennetuksi.

Työpajoissa opetetaan myös muun muassa medialukutaitoa, eettisen ja ekologisen maailmankaupan ehtoja sekä haastetaan kertakäyttökulutusta ylläpitäviä rakenteita ja kuluttamiseen perustuvan identiteetin muodostumista.

Kouluilla on rajalliset resurssit

Työpajoihin tutustuessani minua on harmittanut se, ettei näihin asioihin juuri perehdytty omana kouluaikanani. Monet aiheet ovat tulleet minulle tutuksi vasta aikuisiällä.

Opettajien resurssit perehtyä globaalikasvatuksen aiheisiin vaihtelevat koulusta kouluun. Siksi aiheisiin perehtyneiden järjestöjen toimintaa on tuettava. Työpajojen suosio kertoo siitä, että ne ovat opettajille tarpeellisia.

Nuorilta vaaditaan ratkaisuja niin ilmastonmuutoksen kuin globaalin eriarvoisuuden ratkaisemiseksi. Samalla nuorisotyöstä leikataan. Yhtälö ei ole kestävä.

Maailma tarvitsee aktiivisia yhteiskunnallisesti toimivia kansalaisia, joilla on kykyä ajatella olemassa olevien rakenteiden ulkopuolisia ratkaisuja. Eetti haluaa jatkaa työtä nuorten ja tulevaisuuden puolesta. Vaadimme samaa päättäjiltä.

Helpota ahtaalla olevaa nuorisotyötä ja anna 20 vuotta täyttävälle Eetille lahja:

  • Vaadi kestävämpää rahoitusta nuorisotyölle somessa käyttäen hashtagia #SuomiIlmanNuorisotyötä
  • Ilmoittaudu Eetin vapaaehtoiseksi kouluvierailijaksi. Seuraava koulutus järjestetään 12.9. ja siellä käsitellään mainonnan psykologiaa.
  • Liity Eetin jäseneksi