Uutta Eetissä: kenkiä ja solidaarisuustaloutta

23.02.2015

Eettisen kaupan puolesta ry aloitti vuoden 2015 alusta kaksi uutta kolmivuotista hanketta, jotka keskittyvät globaaliin kenkätuotantoon ja solidaarisuustalouteen.

Kenkähankkeessa nostetaan esille kysymyksiä nahan ja kenkien valmistamisesta kehitysmaissa. Suurin osa maailman kengistä valmistetaan kehitysmaissa. Kiina on suurin kenkien valmistaja, toiseksi suurin on Intia, jonka jälkeen tulevat Brasilia, Indonesia ja Vietnam. Kolmasosa Suomeenkin tuotavista kengistä valmistetaan Kiinassa, jossa työoikeuksien loukkaukset tehtaissa ovat arkipäivää. 

Nahan parkitseminen kromilla on suuri ongelma ympäristölle ja ihmisille. Kromille on vaihtoehtoja, joskaan ne eivät ole yhtä halpoja. Erilaisia kasvispohjaisia parkitsemisaineita kuitenkin käytetään, ja näiden käytön lisääminen suomalaisyritystenkin tuotannossa on yksi hankkeen päätavoitteista. Lisäksi hankkeessa tiedotetaan kansalaisille nahan ja kenkien tuotannon ongelmista ja ratkaisuista sekä kehotetaan yrityksiä ja muita sidosryhmiä ottamaan ihmisoikeudet paremmin huomioon nahan tuotannossa ja kenkien ompeluvaiheessa.

Change your Shoes: EYD 2015 – Starting point of the way to a ethical and sustainable shoe supply chain -hanketta rahoittaa Euroopan komissio. Hanke alkoi 1.2.2015 ja jatkuu vuoden 2017 loppuun.

Solidaarisuustalous

Eriarvoisuus kasvaa maailmassa, tavaramme tuotetaan halpatyövoimalla Aasiassa, finanssikriisi ja  leikkauspolitiikka aiheuttaavat inhimillistä kärsimystä. Ympäri maailmaa ihmiset ovat alkaneet kokeilemaan erilaisia talouden muotoja; Kreikassa on perustettu ruoka- ja lääkepankkeja ja Syyriassa on alueita, joissa talous on järjestetty demokraattisella ja ihmislähtöisellä tavalla. Voiko talouden kriisiytymisestä syntyä uusia, luovia ja yhteisöllisiä talouden muotoja? 

Solidaarisuustalous pyrkii valjastamaan taloudellisen toiminnan niin, että se palvelee ihmisten ja ympäristön hyvinvointia. Uudessa  Social and Solidarity Economy as Development Approach for Sustainability in EYD 2015 and beyond -hankkeessa etsitään parhaita käytäntöjä globaalisti ja herätetään keskustelua solidaarisuustalouden mahdollisuuksista Suomessa ja maailmalla. Vuonna 2015 Suomessa järjestetään mm. workshop aiheesta. Hanketta rahoittaa Euroopan komissio. Hanke alkoi 1.2.2015 ja jatkuu vuoden 2017 loppuun.  

Kenkähankkeesta saa lisätietoa kampanjakoordinaattori Anna Härriltä (anna.harri (at) eetti.fi, 044 595 0094) ja solidaarisuustaloushankkeesta toiminnanjohtaja Anna Ylä-Anttilalta (anna.yla-anttila (at) eetti.fi, 050 349 5230).