Tuhannet kuluttajat ympäri Euroopan vaativat reiluja ja ”vihreitä” kännyköitä

Tuhannet kuluttajat ympäri Euroopan vaativat reiluja ja ”vihreitä” kännyköitä

23.03.2013

 

 

Matkapuhelinoperaattoreita kannustetaan tarjoamaan kestäviä vaihtoehtoja

makeITfair-kampanjassa mukana olevat järjestöt Saksassa, Unkarissa, Hollannissa ja Ruotsissa luovuttivat vuoden aikana kerätyt kampanjakortit matkapuhelinoperaattoreille (KPN, T-Mobile, Tele2 ja Vodafone) 6.12. Tuhannet allekirjoitukset osoittavat, että reiluille ja ”vihreille” matkapuhelimille olisi kysyntää.

Rankat työolot ovat tänä vuonna johtaneet 14 nuoren iPhone-puhelimia valmistaneen työntekijän kuolemaan – he tekivät itsemurhan Foxconnin Shenzenin tehtaalla Kiinassa. Lisäksi monia nuoria käytetään hyväksi aseellisten ryhmien pyörittämissä kaivoksissa Kongon demokraattisessa tasavallassa, jossa mineraaleja louhitaan kulutuselektroniikkaan kuten matkapuhelimiin.

Muutaman viime kuukauden aikana makeITfair-kampanja on kerännyt noin 7 000 nimeä nuorilta kuluttajilta ympäri Eurooppaa kampanjakortteihin, joissa lukee ”Haluan reilun ja ”vihreän” puhelimen”. Korteilla vaadittiin mahdollisuutta valita puhelin, joka on valmistettu reilusti työntekijöitä ja myös koko maapalloa kohtaan.

Irene Schipper, makeITfair-kampanjan projektipäällikkö, kommentoi: ”Kampanjakorttimme allekirjoittamalla tuhannet kuluttajat ovat antaneet selkeän viestin, että he haluavat reilumpia ja ekologisempia puhelimia. Operaattorit suurimpina matkapuhelinmyyjinä voivat vaikuttaa ja vaatia valmistajilta tällaisia puhelimia.”

Hollannissa KPN-operaattorin kuluttaja-asioiden johtajaa pyydettiin toimittamaan Pyhälle Nikolaukselle – joulupukin keskieurooppalaiselle vastineelle – reiluja ja vihreitä puhelimia ensi vuonna, sillä tänä vuonna Nikolaus ei pysty täyttämään tätä nuorten lahjatoivetta.

Saksassa Pyhä Nikolaus luovutti postikortit neljälle suurimmalle operaattorille esittäen samanlaisen toivomuksen. Unkarissa ja Ruotsissa korttien luovuttaminen tapahtui niinikään jouluisissa merkeissä tai sovituin tapaamisin.

Lisätietoja:

Saksa: Jochen Dallmer, Germanwatch: dallmer@germanwatch.org p.: +49 1778677356

Hollanti: Leontien Aarnoudse, SOMO, E: l.aarnoudse@somo.nl, p.: +31 624659192

Ruotsi: Eléonore Elfström Fauré, Fair Trade Center, eleonore@fairtradecenter.se, p. +46 8 643 43 64

Kuvia tapahtumista löydät täältä.

makeITfair-kampanja tähtää tietoisuuden lisäämiseen työ- ja ihmisoikeusrikkomuksista ja ympäristöongelmista kulutuselektroniikan kuten matkapuhelinten, mp3-soittimien, pelikonsolien ja tietokoneiden tuotantoketjuissa. Kampanja haluaa kannustaa nuoria eurooppalaisia kuluttajia vaikuttamaan elektroniikan tuotantoketjujen parantamiseksi.

makeITfair saa rahoitusta EU:lta. Siihen kuuluvat seuraavat järjestöt : hollantilainen SOMO (Centre for Research on Multinational Corporations); Swedwatch ja Fair Trade Center Ruotsista; Finnwatch ja Reilun kaupan puolesta Repu ry Suomesta; DanWatch Tanskasta; Germanwatch Saksasta; Association of Conscious Consumers (ACC) Unkarista; ACIDH Kongosta; CIVIDEP Intiasta; Workers Assistance Center (WAC) Filippiineiltä; ja Civil Society Research and Support Collective (CSRSC) Etelä-Afrikasta.