Reilun kaupan kaupunkien ja kuntien kriteerit uudistuivat

18.01.2010

Reilun kaupan tuotteita on suomalaiskaupoissa niin hyvin saatavilla, että valikoimien listaamisesta tuli tarpeetonta.

Vuoden vaihteeseen saakka Reilun kaupan kaupungin ja kunnan arvonimen saaminen edellytti, että tietyssä määrässä alueen ruokakaupoista oli myynnissä Reilun kaupan tuotteita. Tämä kriteeri poistettiin vuoden alussa tarpeettomana.

Suomalaiset kaupparyhmät ovat ottaneet Reilun kaupan tuotteet valikoimiinsa niin laajasti, että ruokakauppojen ja niiden tarjoamien tuotteiden listaaminen nähtiin työläänä ja tarpeettomana. Kriteerien uudistamisella reagoitiin paikallisista kaupunkikampanjoista tulleeseen palautteeseen.

Kaikissa Reilun kaupan kunnissa ja kaupungeissa toimii paikallinen kannatustyöryhmä, joka muun muassa työskentelee arvonimen saamiseksi ja valvoo kriteerien noudattamista. Kannatusryhmiä kannustetaan edelleen tekemään yhteistyötä paikallisten kauppojen kanssa.

Suomessa tuoreimman Reilun kaupan kaupungin arvonimen sai Joensuu lokakuussa, ja lähellä arvonimeä ovat esimerkiksi Huittinen ja Ulvila. Joensuun lisäksi Suomen Reilun kaupan kaupunkeja tai kuntia ovat Espoo, Pori, Tampere ja Utajärvi.