Leikkaukset vaikuttavat myös Eetin toimintaan

19.08.2015

Hallitus on leikkaamassa järjestöjen kehitysyhteistyövaroista jopa 43 prosenttia. Samalla suomalaisyrityksiä tukevalle Finnfundille ohjataan 100 miljoonaa euroa.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka on painottanut, että kehitysrahoituksen leikkauksissa on kyse pelkästään taloudellisesta pakosta. Samaan aikaan kuitenkin ohjataan 100 miljoonaa euroa kehitysrahoitusyhtiö Finnfundin pääomitukseen. Finnfund itse oli hakenut vain 40 miljoonan lisää.

Eettisen kaupan puolesta ry (Eetti) lukeutuu niihin harvoihin suomalaisjärjestöihin, jotka edistävät oikeudenmukaista maailmankauppaa ja vastuullista yritystoimintaa.

– Nyt on käymässä niin, että hallitus lisää kehitysmaissa toimivien yritysten rahoitusta samalla kun yritystoiminnan vahtikoirien toimintamahdollisuuksia rajataan, toteaa Eetin toiminnanjohtaja Lotta Staffans.

Hallituksen kaavailemat leikkaukset tarkoittavat muun muassa sitä, että ulkoministeriö ei tänä syksynä avaa viestintä- ja globaalikasvatushankkeiden hakua vuodelle 2016. Tämä hanketuki on ollut merkittävä rahoituslähde sekä Eetille että suomalaisyritysten globaaleja vaikutuksia tutkivalle Finnwatchille. Eetti on myös Finnwatchin jäsenjärjestö.

– Järjestöjen vuosien saatossa luomat kansainväliset verkostot ja tuloksellinen työ kehitysmaiden köyhien puolesta heitetään yli laidan, kommentoi Staffans.

Valtiovarainministeriön budjettiesityksen mukaan kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyöstä leikataan 49 miljoonaa euroa vuoden 2016 alusta. Lopullisen päätöksen tekee eduskunta syksyn budjettiriihen jälkeen.

Allekirjoita vetoomus kehitysyhteistyön puolesta: pelastetaankehitysyhteistyo.fi

Lisätietoja: Lotta Staffans, Eettisen kaupan puolesta ry:n toiminnanjohtaja, puh. 050 349 5230.