Karu totuus Applen iPadista

13.06.2011

13.06.2011

Taiwanilaisomisteisen elektroniikan sopimusvalmistajan Foxconnin eli Hon Hai Precision Industryn yhtiökokouksessa 6.6. toimitusjohtaja Terry Guo Tai-ming väitti Foxconnin selvittävän itsemurhatragediansa. Itsemurhia seuranneiden palkankorotusten jälkeen Foxconn kuitenkin kiihdytti tehtaidensa siirtämistä Kiinan sisäosiin, missä palkkataso on matalampi. Toimitusjohtajan mukaan työntekijät ovat tyytyväisiä työoloihinsa uusilla tehtailla. Hongkongilainen SACOM-järjestö tyrmäsi väitteen julkaisemalla videon Applen iPadeja valmistavalta Foxconnin uudelta Chengdun tehtaalta. Video paljastaa työntekijöiden hyväksikäytön. Lisäksi siinä käsitellään riittämättömän korvauksen saaneiden pienviljelijöiden häätöä tehtaiden tieltä. Foxconn on kaiken lisäksi muuttanut viljelijöiden uudelleensijoitukseen tarkoitetut talot tehdastyöntekijöiden asuntoloiksi.

Video on kuvattu keväällä 2011, kun SACOM vieraili Foxconnin juuri avatulla Chengdun tehtaalla, missä Applen iPadien tuotanto on täydessä vauhdissa. SACOMin mukaan työntekijöillä on liikaa pakollisia ylitöitä ja heidän on jätettävä ruokailu väliin, jos tuotantotavoitteet eivät täyty. Heidän on myös seisottava yli 10 tuntia päivässä eivätkä he saa puhua keskenään. Lisäksi osa työntekijöistä altistuu alumiinipölylle. Työnhakijoita on myös houkuteltu töihin harhaanjohtavilla työpaikkailmoituksilla.

Sekä Apple että Foxconn väittävät noudattavansa yritysvastuuohjeistoaan ja paikallisia lakeja, vaikka kansalaisjärjestöt ja media raportoivat muusta. makeITfair kehottaa yhtiöitä kantamaan vastuunsa työntekijöiden tilanteesta ja kuluttajatiedotuksesta. Applen kaltaisilla asiakkailla on oma edustaja alihankkijatehtaissa valvomassa laatua ja tuotantotahtia. Toisin sanoen Applen täytyy olla tietoinen työntekijöiden oikeuksien loukkauksista Foxconnin tehtailla. “Toivomme, että Apple panostaisi myös työoloihin, ymmärtäisi millaista elämämme on ja auttaisi meitä”, sanoo videolla esiintyvä, tehtaassa työskentelevä parikymppinen mies.

Foxconnin Chengdun tehtaalla tapahtui 20. toukokuuta räjähdys, jossa kolme työntekijää menehtyi ja 15 loukkaantui. Kuusi päivää myöhemmin samalla tehtaalla 20-vuotias miespuolinen työntekijä teki itsemurhan hyppäämällä rakennuksen katolta, raportoi Kiinan uutistoimisto. Vuonna 2010 peräti 19 nuorta Foxconnin työntekijää yritti itsemurhaa ja 16 heistä menehtyi. Eurooppalainen makeITfair-kampanja ja GoodElectronics-verkosto vaativat Applea varmistamaan sen tuotteiden tekijöiden ihmisarvoiset työolot kansainvälisenä makeITfair-toimintapäivänä 7. toukokuuta.

Katso video Foxconnin Chengdun tehtaalta täällä.

Lue SACOM:in uusin raportti aiheesta täällä.