Kansalaisjärjestöjen osallistumista kauppaneuvotteluihin rajoitetaan

Kansalaisjärjestöjen osallistumista kauppaneuvotteluihin rajoitetaan

01.12.2017

Argentiinan hallitus on määrännyt Maailman kauppajärjestö WTO:ta perumaan yli kuudenkymmenen kansalaisjärjestön asiantuntijan akkreditoitumiset 10.12. alkavaan Buenos Airesin ministerikokoukseen.

Eettisen kaupan puolesta ry:n vaikuttamistyön koordinaattori Maija Lumme osallistuu kokoukseen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkäsen delegaatiossa, jossa hän edustaa suomalaista kansalaisjärjestökenttää. WTO:n sihteeristön kautta tulleen tiedon mukaan Argentiina on estämässä osalta kansalaisjärjestöistä pääsyn maahan kokouksen aikana. Suomesta Siemenpuu-säätiö on saanut osallistumiskiellon.

– Maailmankaupan sääntöjen pitää olla oikeudenmukaisia, mutta tähän tavoitteeseen ei päästä eväämällä kansalaisyhteiskunnalta pääsy keskusteluun. Kaupalla voidaan edistää ihmisten ja ympäristön hyvinvointia Suomessa ja globaalisti, kunhan kestävän kehityksen periaatteet pidetään neuvotteluiden keskiössä, Lumme sanoo.

Eetti liittyi marraskuussa kauppapolitiikkaan vaikuttavan kansainvälisen Our World Is Not for Sale -verkoston jäseneksi. Verkosto on vedonnut Argentiinan hallitukseen ja WTO:n jäsenmaihin, että järjestöjen osallistumiskiellot perutaan.

10 askelta kestävämpään ja oikeudenmukaisempaan kauppapolitiikkaan

Kauppaa koskevat neuvottelut vaikuttavat monin tavoin yhteiskuntaan, politiikkaan ja ihmisten arkeen. Yli 30 suomalaisen järjestön yhteinen visio esittää Suomen ja EU:n kauppapolitiikalle uutta ja kestävää suuntaa. Järjestöt esimerkiksi nostavat esille sen, että ihmisoikeus­- ja ympäristönäkökohdat voivat sanktioiden puutteen vuoksi jäädä yritysten ja investoijien intressien varjoon. Visiopaperissa myös vaaditaan läpinäkyvyyttä ja avoimuutta neuvotteluprosesseihin. Lue lisää

Liitteenä: Civil Society Organizations Call on Argentine Government to Rescind Disaccreditation to WTO Ministerial Meeting (30.11.2017)

Seuraa keskustelua Twitterissä: #UnfitToHost #WTO #MC11

Lisätietoja
Eettisen kaupan puolesta ry
vaikuttamistyön koordinaattori
Maija Lumme
044 0250412
maija.lumme(at)eetti.fi