Kansalaisjärjestöjen eduskuntavaalikampanja haastaa ehdokkaat maailmantalouden tekijöiksi

Kansalaisjärjestöjen eduskuntavaalikampanja haastaa ehdokkaat maailmantalouden tekijöiksi

12.11.2014

 

Maailmantalouden tekijät on 13 kansalaisjärjestön eduskuntavaalikampanja, joka kutsuu ehdokkaita ja äänestäjiä keskustelemaan eriarvoisuudesta ja kestävästä taloudesta. Kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat esittävät omat ratkaisunsa kestävään talouteen kampanjan avauksessa tiistaina 11. marraskuuta julkaistuilla videoilla.

Tulo- ja varallisuuserot ovat kasvaneet useimmissa valtioissa viimeisten 30 vuoden aikana. Rikkain prosentti maailman väestöstä omistaa lähes puolet koko maailman varallisuudesta.

”Maailmassa on enemmän vaurautta kuin koskaan, mutta se on jakautunut hyvin epätasaisesti. Äärimmäinen eriarvoisuus näivettää hyvinvointia, hidastaa taloudellista kehitystä ja lisää yhteiskunnallista epävakautta”, sanoo Kepan kehityspoliittinen asiantuntija Eva Nilsson.

Maailmantalouden tekijät -kampanja herättää ensi kevään eduskuntavaalien alla keskustelua siitä, miten kestävällä talouspolitiikalla voidaan puuttua eriarvoisuuteen ja luoda hyvinvointia Suomessa ja maailmalla.

Kepan tänään julkaisema ajankohtaiskatsaus ”Äärimmäinen rikkaus ja äärimmäinen köyhyys” esittää konkreettisia suosituksia, kuinka Suomi voi osaltaan vähentää maailman eriarvoisuutta ja auttaa säilyttämään maapallon elinkelpoisena.

”Kestävää taloutta luodaan esimerkiksi suitsimalla veroparatiiseja, lisäämällä suuryritysten vastuullisuutta ja hillitsemällä ilmastonmuutosta”, Nilsson toteaa.

Taloudellinen eriarvoisuus ei ole vain köyhien maiden ongelma. Vuosien 1995 ja 2005 välillä tuloerojen kasvu oli Suomessa nopeampaa kuin missään muussa teollisuusmaassa.

”Merkittävin syy tuloerojen lisääntymiseen on kaikkein suurituloisimpien ihmisten tulojen kasvu. Suurituloisinta prosenttia lukuun ottamatta suomalaisten tulot ovat nousseet hitaasti”, huomauttaa Nilsson.

Puolueiden puheenjohtajat kertovat ratkaisunsa kestävään talouteen.

Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat kertovat kampanjan verkkosivuilla osoitteessa www.maailmantaloudentekijat.fi tänään julkaistuilla videoilla omat ratkaisunsa kestävään talouteen ja haastavat muut eduskuntavaaliehdokkaat mukaan kertomaan, miten Suomesta tehdään kestävän talouden kärkimaa.

”Eriarvoisuuden ei ole pakko olla tulevaisuutta. Kysymme tulevilta päättäjiltä, onko heistä maailmantalouden tekijöiksi”, sanoo kampanjakoordinaattori Niklas Kaskeala Kepasta.

”Haastamme kaikki ehdokkaat vastaamaan Talouspoliittiseen vaalikoneeseen, kuvaamaan itsestään videoselfien ja kertomaan omat ratkaisunsa, miten eriarvoisuutta voidaan kitkeä Suomessa ja maailmalla”, Kaskeala jatkaa.

Maailmantalouden tekijät -kampanjan toteuttavat yhteistyössä Attac, Eettisen kaupan puolesta, Finnwatch, Kepa, Kirkon ulkomaanapu, Pelastakaa Lapset, Plan Suomi, Solidaarisuus, Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen Lähetysseura, Suomen UNICEF, Suomen World Vision ja WWF Suomi.

 

Lisätietoja

Kampanjakoordinaattori Niklas Kaskeala, Kepa, puh. 050 317 6716

Kehityspoliittinen asiantuntija Eva Nilsson, Kepa, puh. 050 317 6724

Tiedottaja Sanna Autere, Kepa, puh. 050 317 6721