Intian kenkätehtaissa riittämättömiä palkkoja ja huonoja työoloja

Intian kenkätehtaissa riittämättömiä palkkoja ja huonoja työoloja

04.11.2016

Uuden selvityksen mukaan työoikeuksien loukkaukset, kuten elämiseen riittämättömät palkat ja työsuojelun puutteet ovat yleisiä Intian kenkä- ja nahkatuotannossa. Suomeen tulee Intiasta kenkiä lähes 500 000 paria vuodessa. Selvityksen on tehnyt Change your shoes -hanke.

Intia on maailman toiseksi suurin kenkien tuottaja. Vuonna 2015 Intiassa tuotettiin 2,2 miljardia paria kenkiä.

Heidän saappaissaan -selvityksen mukaan eurooppalaisille brändeille kenkiä valmistavat työntekijät kohtaavat työssään syrjintää sukupuolen perusteella, jäävät sosiaaliturvan ja työterveyshuollon ulkopuolelle eikä ammatillinen järjestäytyminen ole yleistä. Työolot ovat kuluttavat. Työntekijät sairastuvat kroonisiin tauteihin, ja voivat joutua itse maksamaan hoitonsa ja sairauslomansa.

Haastateltujen työntekijöiden tulot jäivät kauas elämiseen riittävästä palkasta, joka Intiassa olisi 251 euroa kuukaudessa. Työntekijät saivat 20–164 euroa palkkaa kuukaudessa. Ylitöistä ei yleensä makseta lisiä.

“Kenkiemme globaaleista tuotantoketjuista löytyy jatkuvasti työoikeuksien loukkauksia, niin Aasiassa kuin Euroopassakin. Yrityksellä on vastuu huolehtia, että heidän tuottonsa eivät tule työntekijöiden kustannuksella“, sanoo Anna Härri, kampanjakoordinaattori Eettisen kaupan puolesta ry:stä.

Intialaiset kenkätehtaan työntekijä ja työoikeusaktivisti olivat tulossa kertomaan raportista Eettisen kaupan puolesta ry:n vieraiksi. Suomen suurlähetystö New Delhissä eväsi kuitenkin heiltä viisumin.

Lisätiedot: Anna Härri, kampanjakoordinaattori, Eettisen kaupan puolesta ry, 044 595 0094, anna.harri@eetti.fi

Suomenkielinen tiivistelmä löytyy täältä.

Koko tutkimus (englanniksi) löytyy täältä.

Heidän saappaissaan – työntekijöiden oikeudet Intian nahka- ja kenkäteollisuudessa -selvityksen ja lyhennelmän julkaisi Euroopanlaajuinen Change your shoes -hanke. Kampanjaa toteuttaa Suomessa Eettisen kaupan puolesta ry. Euroopan unioni tukee Change your shoes -hanketta. Hankkeen julkaisut ovat yksinomaan Eettisen kaupan puolesta ry:n vastuulla, eikä niiden voida katsoa edustavan Euroopan unionin mielipiteitä.

www.puhtaatvaatteet.fi/kengat