Intian kännykkätehtaiden palkat eivät riitä elämiseen

Intian kännykkätehtaiden palkat eivät riitä elämiseen

14.09.2011

Finnwatchin tuore tutkimus osoittaa, että epävarmat työsuhteet ja toimeentuloon riittämättömät palkat ovat arkipäivää Intian elektroniikkateollisuudessa.

Tutkimus tehtiin Nokian, Salcompin, Flextronixin ja Foxconnin tehtailla Chennaissa. Nokian yli 11 000 työntekijän Chennain-tehdas on yhtiön suurin. Samalla tai viereisillä vapaatuotantoalueilla sijaitsevat Salcomp ja Flextronics valmistavat Nokialle latureita. Foxconn valmistaa matkapuhelimien kuoria.

Suurin osa tutkittujen tehtaiden työntekijöistä on harjoittelijoita tai vuokratyövoimaa. Nokian ja Salcompin tehtaissa työskentelee määräaikaisissa tai muuten epävarmoissa työsuhteissa 45 ja 80 prosenttia työntekijöistä, Flextronicsin ja Foxconnin tehtaissa 60 ja 55 prosenttia. Salcompin työntekijöistä ylivoimaisesti suurin osa on niin kutsuttuja harjoittelijoita, jotka voidaan vakinaistaa kahden vuoden työrupeaman jälkeen. Yksikään matkapuhelintehdas ei taannut vakinaistamista määräajan päättyessä.

Singaporelainen Flextronics ja taiwanilainen Foxconn käyttivät erityisen paljon vuokratyövoimaa. Vain Salcomp ja Flextronics kertoivat vakinaistavansa myös vuokratyöntekijöitään. Nokia ei tiennyt, kuinka pitkään sen Intian-tehtaan vuokratyöntekijät olivat työskennelleet keskimäärin.

Nokian vuokratyöläinen tienaa puolet elämiseen riittävästä minimistä

Ammattiliittojen ja kansalaisjärjestöjen Asia Floor Wage -kampanjan mukaan elämiseen riittävä palkka Intiassa oli toukokuussa noin 130 euroa kuussa. Suurin osa tutkittujen tehtaiden työntekijöistä saa tätä pienempää peruspalkkaa. Paras palkanmaksaja on Nokia, jonka vakituiset työntekijät tienaavat enimmillään noin 190 euroa kuussa. Nokian vuokratyöntekijät ansaitsevat kuuden päivän työviikosta vain noin 70 euroa kuussa. Salcomp maksaa harjoittelijoille ja vuokratyöntekijöille tätäkin vähemmän. Vakituisten työntekijöiden palkat ovat kohentuneet Nokian ja Foxconnin tehtailla ammattiliittojen kanssa neuvoteltujen sopimusten seurauksena. Nokia korostaa ylittävänsä lain määräämän minimipalkan neljänneksellä.

Intialaisten kännykänkokoajien keski-ikä on 22 vuotta. Työntekijät ovat tyypillisesti kastittomia, eikä heillä ole aiempaa teollisuustyökokemusta. Useat työntekijät asuvat ensimmäistä kertaa yksin kaukana synnyinkodistaan. Yleensä yhden 20 neliön asuinhuoneen jakaa 5–7 työntekijää.

Pettymyksiä ja pidätyksiä

Tutkimuksessa haastatellut työntekijät odottivat tunnettujen kansainvälisten laitevalmistajien tarjoamalta työltä enemmän. “Työntekijät tuntevat itsensä petetyiksi, kun tavoitellun työnantajan tarjoama palkka ei riitä elämiseen ja uramahdollisuudet ovat olemattomat”, sanoo Finnwatchin tutkija Päivi Pöyhönen. “Varsinkin naisten ura katkeaa usein avioitumiseen ja lasten saamiseen, sillä matalat palkat ja pakolliset yövuorot ovat perheellisille ihmisille vaikea yhtälö.”

Tyytymättömät työntekijät ovat järjestäneet Nokian ja Foxconnin Chennain tehtaissa työtaisteluja ja lakkoja, joista viimeisin koski Foxconnia lokakuussa 2010. Lakon seurauksena 300 työntekijää pidätettiin ja vangittiin, ja seurauksia puidaan yhä.

Nokia ja Foxconn ovat hyväksyneet työntekijöiden järjestäytymisen ja ammattiyhdistykset Intian-tehtaillaan. Nokian tunnusti uuden itsenäisen ammattiyhdistyksen vuonna 2011. Keskusjärjestön puuttuminen voi kuitenkin heikentää sitä.

Finnwatch toteutti tutkimuksen osana EU-rahoitteista makeITfair-hanketta. Paikallinen kumppanijärjestö Cividep haastatteli neljässä tehtaassa yli 100 työntekijää. Finnwatchin ja Cividepin tutkijat vierailivat samoissa tehtaissa ja haastattelivat niiden johtoa maaliskuussa 2011. Vain Foxconn ei päästänyt tutkijoita tehtaalleen, mutta myös sen johto antoi haastattelun tehtaan ulkopuolella.

Lisätietoa:

Finnwatchin raportti ‘Phony Equality: Labour standards of mobile phone manufacturers in India’

Tutkimuskäynnin yhteydessä kuvattu lyhytfilmi kertoo karua tarinaa ammatillisen järjestäytymisen vaikeudesta Intiassa: jopa kolme neljäsosaa Nokian tehtaan työntekijöistä on järjestäytymisoikeuden ulkopuolella (vuokratyöntekijät ja harjoittelijat) ja liittoon kuuluvat tuntevat jäsenyyden nahoissaan pidätysten ja erottamisten muodossa. 

Eettisesti epäkunnossa – Make IT Fair -kampanja Facebookissa