Farkkutuotannosta kertova videoinstallaatio kouluille

Farkkutuotannosta kertova videoinstallaatio kouluille

22.09.2016

Eettisen kaupan puolesta ry toteuttaa farkkutuotannosta kertovat videoinstallaation ja työpajan yhteistyössä kuvataiteilija Arja Kärkkäisen kanssa lukioissa ympäri Suomea vuonna 2016. 

 

Arja Kärkkäisen videoinstallaatio “Made in always somewhere else” dokumentoi farkkujen elinkaaren ja tuotantoketjun Beninin puuvillapelloilta Kolumbian tehtaiden kautta Eurooppaan, päätyen lopulta puuvillatyöläisten vaatteiksi.  Arja Kärkkäinen on Kuvataideakatemian maisteriopiskelija ja entiseltä ammatiltaan suurteollisuuteen erikoistunut vaatesuunnittelija.

Syksyllä jalkautamme näyttelyn kouluihin ja yhdistämme sen toiminnalliseen työpajaan. Installaatio on pystytettynä koululle koko päivän ja ryhmät tutustuvat installaatioon opettajan johdolla ja tekevät pienryhmissä tehtäviä, joissa pohditaan vaateteollisuuden eettisiä ja ekologisia kysymyksiä, pitkälti oppilaiden omien kysymysten kautta. Tämä kokonaisuus on suunniteltu lukioille ja työpajaa suunnitellessa on otettu huomioon uusi opetussuunnitelma. Opetusmetodi on osallistava ja korostaa muun muassa aktiivista roolia myönteisen muutoksen aikaansaamiseksi, sekä eettisesti kestäviä elämänvalintoja.

 

Installaatio pystytetään koulujen olemassaolevan tekniikan avulla. Videoinstallaatio koostuu videokuvasta ja äänistä, jotka asetellaan tilaan. Kyseessä on “elokuva” jota katsotaan samanaikaisesti usealta eri ruudulta, joiden välissä voi liikkua vapaasti eli siirtyä ruudusta toiseen omaan tahtiin. Työpaja on kouluille maksuton.

 

Videoinstallaatio ja työpaja toteutettiin Porin lyseon lukiossa syyskuussa, ja se herätti myös paikallismedioiden huomiota. Katso Lounais-Suomen uutiset: http://areena.yle.fi/1-3709486 (kohdasta 01.34) ja verkkouutiset http://yle.fi/uutiset/kuvataiteilija_arja_karkkainen_nuorten_on_hyva_tietaa_mista_farkut_tulevat/9156631

 

Lisätietoa teoksesta:http://cargocollective.com/arjakarkkainen/Made-in-Always-Somewhere-Else.

 

Työpajasta saa lisätietoa ja sen voi tilata koululle ottamalla yhteyttä hankeavustaja Nora Luomaan, nora.luoma@eetti.fi tai 044 3071123.