Bangladeshissa nostettu minimipalkkoja

Bangladeshissa nostettu minimipalkkoja

12.01.2011

 

Bangladeshissa on marraskuun alussa astunut voimaan uusi tekstiilialan minimipalkka.

Alimpien palkkaluokkien palkkoja nostettiin jopa 80 prosenttia. Suurin osa maan noin kolmesta miljoonasta vaatetyöläisesta saa korotuksen jälkeenkin kuukausipalkkaa vain 3 000 takaa, eli noin 30 euroa kuussa. Bangladeshin vaateteollisuuden palkkataso on edelleen maailman matalimpia.

Monet työläiset ovat jo esittäneet huolensa siitä, että tehtaat eivät tule korotusta käytännössä noudattamaan. Uuden lain voimaan astumista seurasi mielenosoituksia mm. pääkaupungissa Dhakassa, jossa sadat vaatetyöläiset vaativat korotusten täytäntöönpanoa.

Lakiuudistusprosessi käynnistyi kesällä, kun tuhannet työntekijät vaativat palkankorotuksia viikkoja kestäneissä mielenosoituksissa. Mielenosoitusten yhteydessä Bangladeshin hallitus vangitsi useita ay-aktiiveja. Heidän joukossaan olivat mm. Clean clothes -kampanjan kumppanijärjestön Bangladesh Center for Worker Solidary BCWS:n aktiivit, Kalpona Akter, Babul Akhter ja Aminul Islam.

Akter, Akther ja Islam vapautettiin syyskuussa takuita vastaan, mutta heitä vastaan nostetuista syytteistä ei ole luovuttu, kansainvälisistä painostuksista huolimatta. BCWS:n kansalaisjärjestöstatus on myös edelleen jäässä. Puhtaat vaatteet -verkoston kampanjointi Bangladeshin vaatetyöläisten oikeuksien puolesta jatkuu siis edelleen.

Lisätietoja kansainvälisen Clean clothes -verkoston sekä International Labor Rights Foorumin sivuilta.

Kuva: Kalpona Akter.