Allekirjoita vetoomuksemme ja vaadi läpinäkyvyyttä kenkätuotantoon!

Allekirjoita vetoomuksemme ja vaadi läpinäkyvyyttä kenkätuotantoon!

27.05.2017

Tiedätkö sinä missä kaikkialla kenkäsi on tehty? Luultavasti et, sillä tuotteiden alkuperästä on lähes mahdotonta saada tietoa. Kenkä- ja vaatetuotannossa ei juurikaan ole läpinäkyvyyttä. Osa yrityksistä julkistaa viimeisimmän kokoonpanotehtaan, mutta tuotantoketjuun kuuluu useimmiten monia muitakin toimijoita. Pahimmat ihmisoikeusloukkaukset tapahtuvat usein kauempana tuotantoketjussa, piilossa. Allekirjoita vetoomuksemme ja vaadi läpinäkyvyyttä!

Läpinäkyvyyden puute yritysten tuotantoketjuissa on ollut pitkään ihmisoikeuksien ja työolojen parantamisen hidasteena. Esimerkiksi Rana Plaza -rakennuksen sorruttua huhtikuussa 2013, oli tärkeää saada nimetyksi tehtaissa teettäneet brändit, jotta uhreille voitiin maksaa kompensaatiota. Valitettavasti ainoa tapa, jolla eurooppalaiset yritykset saatiin nimettyä, oli etsiä raunioista merkkilappuja.

Eetti julkaisee yhdessä Change your shoes -hankkeen kanssa vetoomuksen läpinäkyvyyden lisäämiseksi eurooppalaisten ja suomalaisten yritysten tuotantoketjuissa. Suomalaisyrityksistä vetoamme Keskoon, Reimaan, S-ryhmään ja Sieviin. Eurooppalaisista yrityksistä vedotaan muun muassa Pradaan, Dr. Martensiin ja Euro Skohon. Suomalaisyritykset olivat mukana Vastuullisia kenkiä -selvityksessämme, jossa arvioitiin miten hyvin yritykset ottavat ihmisoikeudet huomioon tuotantoketjussaan. Sievi pärjäsi selvityksessämme parhaiten. Kannustammekin Sieviä olemaan entistä vahvemmin edelläkävijä julkaisemalla nahan ja muiden raaka-aineiden tuotantolaitokset. 

Kesko ja S-ryhmä ovat julkaisseet ensimmäisen portaan tavarantoimittajansa (tuotantoketjun viimeisin kokoonpanotehdas), mutta eivät näiden osoitteita tai muita toimijoita tuotantoketjun varrella. Vaadimme, että yritykset julkistavat myös raaka-aineiden käsittelylaitokset esimerkiksi nahkatehtaat! Reima ei ole julkaissut toimijoitaan. 

YK:n liike-elämää ja ihmisoikeuksia koskevien ohjaavien periaatteiden mukaan yritysten tulee raportoida miten se on täyttänyt velvollisuutensa kunnioittaa ihmisoikeuksia sekä korjata ja lieventää rikkomuksia. Läpinäkyvyys ei ole vain tuotantoketjun läpinäkyvyyttä. Se on myös avoimmuutta siitä, mitä yritys tekee kunnioittaakseen ihmisoikeuksia. Siksi vaadimme myös kattavaa raportointia prosesseista ihmisoikeuksien suojelemiseksi ja tietoja muun muassa auditoinneista ja työoloista tehtailla.

Yritystoiminnan avoimuus on tulevaisuutta. 

Lisätietoja: Anna Härri, anna.harri(at)eetti.fi, 044 595 0094