Blogi: Mikä saa sun vaatteet repeemään?
14.01.2019
Ei taas! Uusi T-paita lähtee hajoamaan vain muutaman käyttökerran jälkeen. Tämä on kannattavaa pikamuotia myyville yrityksille.
Jokainen meistä on joutunut pettymään uuteen vaatteeseen, joka on alkanut hajota muutaman käyttökerran jälkeen. Pikaisesti ommellut saumat lähtevät purkautumaan ja sekoitekuidusta tehty kangas repeää. Ärsyttävää!
Viimeisen parinkymmenen vuoden aikana vaatetuotannon mullistanut pikamuoti on huonontanut vaatteiden laatua, jotta niitä ostettaisiin enemmän. Vaatteet ovat naurettavan halpoja, koska laatu on surkeaa eikä niiden ompelijoille makseta elämiseen riittävää palkkaa.
Elastaanin takia roskikseen
Yksi keskeisiä tekijöitä huonolle laadulle ovat sekoitekuidut. Esimerkiksi kankaisiin lisätty elastaani tekee vaatteista mukavan kimmoisia, mutta myös helposti hajoavia. Elastaani ei kestä pesua yhtä hyvin kuin esimerkiksi puuvilla, ja linkouksen ja huuhteluaineiden myötä vaatteet lösähtävät nopeasti.
Elastaani tekee tekstiilien kierrätyksestä lähes mahdotonta, sillä jo muutaman prosentin elastaaniosuus tarkoittaa, ettei vaatteiden puuvillasta voida tehdä uusia lankoja.
Alunperin urheilu- ja alusvaatteisiin suunniteltua elastaania on halpa valmistaa, ja nykyään on vaikeaa löytää vaatteita, joissa sitä ei olisi käytetty.
Materiaalin lisäksi saumat ja ompelutapa kertovat paljon vaatteesta. Jos ommel vetää vaatetta kurttuun jo uutena, se ei tule pysymään ryhdikkäänä. Liian pitkällä tikillä tehty sauma taas kertoo säästämisestä, mikä tekee vaatteesta lyhytikäisen.
Harjaantuneella katseella voi nähdä merkkejä sauman ja opmeleen huolellisuudesta, mutta ilman mikroskooppia kuluttajan mahdotonta tietää kankaan kestävyydestä. Vaatekaupassa on siis hyvin vaikeaa saada takuita vaatteen kestävyydestä.
Pikamuodista on luovuttava!
Halvan hinnan ja lyhyen käyttöiän takia vaatteita ostetaan nykyään todella paljon. 2000-luvun alusta vaatteiden tuotannon määrä on maailmassa yli kaksinkertaistunut.
Pikamuoti on ekologisesti kestämätöntä, sillä vaatetuotanto on öljyteollisuuden jälkeen maailman toiseksi saastuttavin teollisuudenala. Jos vaatteen keskimääräinen elinikä olisi kolme kertaa pidempi, sen hiilijalanjälki pienenisi 65%.
Vain muutaman käyttökerran kestävistä vaatteista on luovuttava.
Kerro rikki menneestä vaatteista julkaisemalla somessa kuvia, videoita ja tarinoita ja vaaditaan yhdessä muutosta pikamuotiin. Käytä julkaisussa hashtagia #Lempivaatteeni. Facebook-videotamme kommentoineiden kesken arvotaan lahjakortteja Emmauksen myymälöihin sekä Arkivé Atelieriin, joka on vaatteiden huoltoon keskittynyt verkkokauppa. Arvonta on voimassa 20.1. asti.
—
Lempivaatteeni-kampanja kertoo tammikuun ajan vaateteollisuuden ekologisista ongelmista ja vaatii kestävää vaatetuotantoa. Lähde mukaan kampanjan tempaukseen 20.1.