Suomalaiset vaatemerkit kohti vastuullisuutta

Keräys on päättynyt! Kiitos että autoit Eettiä kirittämään suomalaisia vaatebrändejä vastuullisuuteen sekä läpinäkyvyyteen ja lahjoitit Eetin joukkorahoitukseen.

Vaateteollisuudella on liuta ongelmia ratkaistavanaan. Miten lopettaa uiguurien pakkotyö, kuinka tehdään pitkäikäisiä lempivaatteita, saavatko ompelijat elämiseen riittävää palkkaa? Näihin ja moneen muuhun kysymykseen Eetin Ränkkää brändi -raportti haastaa suomalaiset vaatebrändit vastaamaan.

Eetti on ränkännyt suomalaisia vaatebrändejä niiden vastuullisuuden ja läpinäkyvyyden mukaan jo kahtena vuotena peräkkäin. Raporttimme on saanut runsaasti huomiota mediassa sekä aikaan tärkeää julkista keskustelua siitä, mitä yritysten vastuullisuus oikeastaan on, ja miten siitä tulisi viestiä. 

Vaatebrändien vastuullisuuden pitäisi olla kunnianhimoista toimintaa ihmisoikeusriskien sekä ympäristö- ja ilmastovaikutusten minimoimiseksi sekä läpinäkyvää ja täsmällistä raportointia siitä. Jotkut brändit ovat ottaneet suuria harppauksia vastuullisuustyössään, toisilla on vielä pitkä matka kuljettavanaan. Suunta on kuitenkin alalla oikea, ja tässä työssä yrityksiä kirittää Eetti!

Aiemmat vaatebrändien ränkkäykset olemme toteuttaneet eri hankerahoituksilla mutta tämän vuoden ränkkäykseen hankerahoitusta ei ole. Siksi tarvitsemme sinun apuasi. Lahjoita joukkorahoitukseen, ja auta meitä jatkamaan työtämme suomalaisten vaatebrändien vastuullisuuden puolesta.

Ränkkää brändi kehittyy!

Suomalaisten vaatebrändien vastuullisuustyö ja läpinäkyvyys on kehittynyt ränkkäystemme myötä, ja olemme käyneet paljon rakentavaa dialogia yritysten kanssa. Olemme myös ottaneet yrityksiltä ja vaatealan vaikuttajilta palautetta vastaan, ja kehitämme kriteerejämme palautteen myötä, jos saavutamme joukkorahoitustavoitteemme.

Tänä vuonna käymme yritysten kanssa entistäkin ratkaisukeskeisempää dialogia vaatealan vastuullisuuden edistämiseksi.

Monet pienet ja keskisuuret brändit ovat parantaneet vastuullisuustyötään ränkkäysten myötä, mutta etenkin suurilla brändeillä ja marketeilla on vielä paljon työtä edessään. Tänä vuonna tavoitteenamme on saada erityisesti suuret suomalaiset vaatebrändit parantamaan vastuullisuustyötään. Tähän tulemme niitä kannustamaan.

Uiguurien pakkotyö vaatealalla on ollut vahvasti tapetilla viime aikoina. Ränkkää brändi -selvitys tulee näyttämään, mitä brändit tekevät, jotta niiden tuotteiden taustalta ei löydy uiguurien tai muiden ihmisten pakkotyötä.

Jos saavutamme toisen varainkeruutavoitteemme, päivitämme kriteereihimme lisää hitaaseen muotiin kannustavia kysymyksiä, kuten tarjoaako brändi korjauspalveluita ja tuotetakuuta.

Eetti on kouluttanut kahden vuoden aikana jo 100 vapaaehtoista ränkkääjää suosituissa koulutuksissaan sekä järjestänyt myös koulutuksia ja sparrausta yrityksille. Tätä koulutustyötä haluamme jatkaa tulevaisuudessakin.

Kiitos, kun autat meitä tuomaan läpinäkyvyyttä vaateteollisuuteen!


Keräys on voimassa 27.6.2021 loppuun asti. Jos emme saavuta joukkorahoituksen minimisummaa, kerätyt rahat käytetään Eetin muuhun työhön vastuullisemman vaateteollisuuden puolesta.

Poliisihallituksen rahankeräyslupa: RA/2021/1128 Myönnetty Eettisen kaupan puolesta ry:lle 8.9.2021. Voimassa 8.9.2021-9.9.2023 koko maassa Ahvenanmaata lukuunottamatta. Käytetyt varat käytetään kampanja- ja globaalikasvatustyöhön oikeudenmukaisen maailmankaupan ja vastuullisen yritystoiminnan edistämiseksi.