Elektroniikan ilmastovaikutus on jäätävän suuri

Elektroniikan ilmastovaikutus on jäätävän suuri

27.09.2019

Elektronisten laitteiden ilmastopäästöt ovat valtavat. Niin kauan kun elektroniikkateollisuus perustuu lyhytikäisiin laitteisiin, eivät päästöt tule laskemaan.

Uuden tutkimuksen mukaan Euroopan kännyköiden, läppäreiden, pesukoneiden ja imurien käyttöiän pidentäminen vain yhdellä vuodella säästäisi päästöjä 4 miljoonaa tonnia vuositasolla, joka vastaa 2 miljoonan auton päästöjä vuodessa. 

Laitteiden tuottaminen on päästöintensiivinen prosessi. Mitä pidempään käytämme laitteitamme, sitä vähemmän niitä joudutaan tuottamaan ja sitä vähemmän päästöjä syntyy. 

Esimerkiksi uusia pesukoneita markkinoidaan usein energian säästäjinä, mutta tutkimuksen mukaan pesukoneita tulisi käyttää vähintään 17 vuotta ennen kuin uuden ostaminen tulee ekologisemmaksi. 

Kännyköillä on laitteista suurimmat ilmastovaikutukset, sillä niiden käyttöikä on keskimäärin vain kolme vuotta. Euroopassa kännyköiden käyttöiän yhden vuoden pidentäminen säästäisi 2 miljoonaa tonnia päästöjä eli miljoonan auton verran vuodessa. 

Tutkimuksen mukaan kännyköiden optimaalinen käyttöikä ilmastonäkökulmasta tulisi olla 25-232 vuotta.

Nyrkkisääntönä: ilmastonäkökulmasta on lähes aina on parempi käyttää pidempään vanhaa kuin ostaa uusi vaikkakin energiatehokkaampi laite. 

Arvioiden mukaan elektroniikkateollisuuden vuosittaiset ilmastopäästöt tulevat seuraavan 20 vuoden aikana kymmenkertaistumaan. Muutoksen tarve on siis nyt.

Vastuu muutokseen on kahdessa kohdassa. Ensinnäkin kuluttajien on alettava suosimaan ja vaatimaan pitkäikäistä elektroniikkaa. Laitteita on myös päättäväisesti käytettävä pidempään, vaikka uusi puhelinmalli houkuttelisi.

Toiseksi elektroniikkateollisuuden bisnesmallien on muututtava. Laitteista ei usein tehdä niin pitkäikäisiä kuin olisi mahdollista, ja korjaamisesta tehdään tahallaan hankalaa. Yritykset kun saavat voittonsa uusien laitteiden myynnistä. 

EU on päättänyt tarttua toimeen elektroniikan pitkäikäisyyden edistämiseksi. EU:ssa on odotettavissa uusi säännös, jonka mukaan televisiot, pesu- ja tiskikoneet ja valaisintuotteet on tehtävä helpommin korjattaviksi ja varaosia saataville. Tälläiset säännöthän pitäisi olla kaikille tuotteille!

Katso, miten Eetti aikoo tehdä eettisen läppärin.