Eetti vaatii flash mobissa H&M-ketjua pitämään sanansa

Eetti vaatii flash mobissa H&M-ketjua pitämään sanansa

07.05.2018

Eetti on mukana kansainvälisen Clean Clothes -verkoston kampanjassa, joka vaatii H&M:a pitämään lupauksensa elämiseen riittävistä palkoista. Eetin aktivistit kokoontuivat ketjun myymälän eteen odottamaan yhtiöltä konkreettisia toimia.

Rauhaisa hissimusiikki virtaa Aleksanterinkadulla, kun kymmenkunta flashmobin osallistujaa on asettunut H&M liikeen eteen. Yksi lukee päivän lehteä, kun toinen haukottelee ja katselee kelloon. Tunnelma on odottava.

– Viestimme on selkeä. Tulemme odottamaan, että vaatejätti pitää sanansa. 2,6 miljardia dollaria voittoa tehneellä yhtiöllä on kaikki mahdollisuudet varmistaa, että sen vaatteita valmistavat ompelijat voivat elää ihmisarvoista elämää, kommentoi Eettisen kaupan puolesta ry:n toiminnanjohtaja Lotta Staffans.

Vuonna 2013 H&M-ketju ilmoitti, että sen käyttämien vaatetehtaiden työntekijöille maksetaan elämiseen riittävät palkat vuoden 2018 loppuun mennessä. Yhtiö arvioi, että tämä koskisi 850 000 ompelijaa. Lupaus sai laajaa kansainvälistä huomiota ja kiitosta.

H&M:n toimenpiteet lupauksensa lunastamiseksi ovat jääneet kuitenkin vähäisiksi, ja neljän vuoden takaisia lausuntoja on pehmennelty. Sadat tuhannet H&M:n vaatteita valmistavat työntekijät ansaitsevat yhä edelleen niin vähän, ettei heillä ole todellisia mahdollisuuksia elää tuloillaan.

Elämiseen riittävällä palkalla tarkoitetaan palkkaa, jolla työntekijä pystyy hankkimaan itselleen ja perheelleen riittävän ravinnon, asumisen, vaatetuksen, terveydenhuollon, lasten koulutuksen ja muut perustarpeet.

Elääkö 95 dollarilla kuussa?

H&M:lle vaatteita ompeleva bangladeshilainen tehdastyöläinen ansaitsee ketjun oman arvion mukaan noin 95 dollaria kuukaudessa. Tämä on kaukana elämiseen riittävästä palkasta, joka on Bangladeshissa varovaisenkin arvion mukaan 200 dollaria kuukaudessa.

H&M:n omistajat kokoontuvat yhtiökokoukseen Tukholmassa 8. toukokuuta. Vaateteollisuuden nälkäpalkoista huolestuneet kuluttajat kokoontuivat tänään Helsingissä lähtettääkseen viestin Tukholmaan: lupaustanne ei ole unohdettu.

Clean Clothes Campaign kerää nimiä vetoomukseen, jossa vaaditaan H&M:a pitämään sanansa.

Eetti järjesti Flash mobin yhteistyössä Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK ry:n kanssa.

Kuva: SASK/Lassi Kaaria