Eetti otti selvää: tämä mättää pikamuotifirmojen kiertotalouslupauksissa

Eetti otti selvää: tämä mättää pikamuotifirmojen kiertotalouslupauksissa

15.11.2023

Tästä Eetin uudessa selvityksessä on kyse.

Pikamuotijätit uskottelevat, että vaateteollisuuden ongelmat ratkeavat pintapuolisilla kiertotalousteoilla. Todellisuudessa ne eivät riitä pitämään uppoavaa laivaa pinnalla.

Vaateala aiheuttaa valtavia päästöjä ja ympäristöhaittoja. Alalla ehdotetaan ratkaisuksi kiertotaloutta, mutta ovatko suuret puheet linjassa tekojen kanssa?

Eetti otti ja selvitti asiaa. Tarkastelimme Suomen markkinoilla tuttujen pikamuotiyritysten kiertotaloustekoja ja -lupauksia.

Selvityksessä oli mukana yhdeksän yritystä: Shein, H&M Group, Lindex, NA-KD, Bestseller, Inditex, LPP S.A., Varner ja Cider.

Lähes kaikki näistä firmoista kertoivat haluavansa edistää kiertotaloutta omassa toiminnassaan. Selvityksestä käy ilmi, että silti niiden bisnes jatkuu yhtä kestämättömänä kuin ennenkin.

Sillä pikamuoti on pikamuotia, vaikka siinä olisikin 20 % kierrätyspolyesteria mukana.

Vaateala on ottanut joitain edistysaskeleita vastuullisuuden suuntaan. Valitettavasti nämä askeleet kumoutuvat sillä, että yritykset lisäävät tuotantoa, kun sitä pitäisi vähentää.

Tämän vuoksi yritysten nykyiset kiertotaloustavoitteet ja -teot toimivat kuin veden äyskäröinti uppoavasta laivasta: kyllä se ehkä hetken pidempään pysyy pinnalla, mutta uppoaminen on vääjäämätöntä.

Lue selvitys täältä

Eetin joukkorahoittajat mahdollistivat selvityksen toteuttamisen

Vuosi sitten Eetti järjesti joukkorahoituskampanjan, josta saatujen lahjoitusten turvin olemme työstäneet tätä selvitystä.

Selvityksen aihe muuttui matkan varrella. Alkuperäinen suunnitelma oli tutkia vaateyritysten vastuullisuuslupauksia ja niiden kestävämpinä markkinoituja mallistoja.

Moni vaatemerkki on kuitenkin viime aikoina lopettanut omat kestävämmät mallistonsa. Tähän voi olla syynä esimerkiksi se, että brändit ovat joutuneet viranomaisten syyniin niiden vastuullisuusväittämistä. Kirjoitimme aiheesta artikkelin keväällä.

Kestävien mallistojen sijaan pureuduimme toiseen suureen vastuullisuusaiheeseen: kiertotalouteen. Moni vaateyritys on esittänyt kiertotaloutta vaateteollisuuden ongelmien ratkaisuna, ja aiheen ympärillä pöhistään paljon.

Kovin paljoa emme löisi vetoa sen puolesta, että pikamuotijätit ovat tulevaisuuden kiertotalouden edelläkävijöitä.

 

Anniina Nurmi selvitti vaateyritysten kiertotaloustekoja

Selvitys on tuotettu Ulkoministeriön ja joukkorahoituksen tuella. Kiitos kaikille lahjoittajille! Voit tukea Eetin työtä lahjoittamalla tästä linkistä.

Tuettu Suomen kehitysyhteistyövaroin