Tarkastuskäynnillä

Tarkastuskäynnillä

05.10.2010

Olin hiljattain mukana seuraamassa sertifikaatteihin liittyvää tarkastuskäyntiä banaanitilalla. Kyseessä ei tällä kertaa ollut FLO:n myöntämä Reilun kaupan sertifikaatti vaan Global G.A.P.:n tietyille eurooppalaisille markkinoille tarvittava sertifikaatti.

Yhdellä tuottajalla voi olla useita banaaninviljelyyn liittyviä sertifikaatteja. Täällä Asoguabossa jäseninä olevat pienet tilat ovat kaikki tietysti sertifioituja Reilun kaupan tuottajia. Osalla tiloista kasvatetaan luomubanaaneita ja näillä tiloilla on luomusertifikaatti. Asoguabon tuottajatiloista noin 40%:lla on Global G.A.P.:n sertifikaatti, jota valvotaan vuosittain tehtävillä tarkastuskäynneillä. Lisäksi järjestetään yllätyskäyntejä. Tästä tarkastuskäyntistä, jota olin seuraamassa, oli jo vähän etukäteen ilmoitettu Asoguabolle ja viljelijälle.

Tarkastettava tila oli nimeltään La Eulalia. Tila sijaitsee naapuriprovinssissa Guayasissa noin tunnin ajomatkan päässä täältä toimistolta El Guabosta. La Eulalia -tilalla viljellään 10 hehtaarilla Cavendish-banaanilajiketta. Lisäksi myyntiin viljellään jonkin verran kaakaopapuja.

Asoguabossa laadunvalvonnan kanssa työskentelevän insinööri Diana Dominguezin kanssa lähdimme ajamaan Machalasta aamulla jo viideltä kohti La Eulaliaa ollaksemme ajoissa paikalla ja valmiina tarkastajan saapumista varten. Kyseisenä päivänä oli myös sadonkorjuu ja La Eulalian työntekijät olivatkin koko aamun ja iltapäivän täydessä työn touhussa poimien ja pakaten vientiin 200 laatikollista banaaneja.

Tarkastajana toimii aina ulkopuolinen ja riippumaton henkilö. Global G.A.P.:n sertifikaatin vaatimusten täyttämistä saapui valvomaan Emilio Gonzalez Control Union -nimisestä yrityksestä.
Tarkastajan tehtävänä on tarkistaa kaikki mahdollinen. Kaikki banaanintuotantoon liittyvät tilat, niiden siisteys, kunto ja turvallisuus, tarkastetaan. Työtilat, taukotila, varastot ja pakkaamon ympäristö käytiin siis tarkasti läpi.

Myös banaanitilan papereiden on oltava kunnossa – kirjanpidon on sisällettävä yksityiskohtaiset tiedot mm. työntekijöihin, lannoituksiin ja torjunta-aineisiin liittyen. Tarkastajat haluavat myös aina haastatella tilan työntekijöitä ja nähdä heidän työskentelytapansa. Tämän kokemuksen perusteella voin kertoa että valvonta on perusteellista. Tämä tarkastuskäynti esimerkiksi kesti viisi tuntia. Pienen huomautuksen ja parannuskehotuksen tila sai mm. pahvin varastointiin liittyen. La Eulalia kuitenkin läpäisi tarkastuksen helposti miltei täysin pistein.

Kuvat: Banaanitila La Eulalia (vas. ylh.) ja kirjanpidon läpikäymistä tilan työntekijän kanssa (oik. ylh.). Tarkastaja haastattelee pakkauslinjaston työntekijää, jonka tehtävänä on liimata tarroja banaaniterttuihin (vas. alh.) ja La Eulalian pakkauslinjasto täydessä vauhdissa (oik. alh.).