Reiluja tuotteita

Reiluja tuotteita

01.11.2010

Ecuadorissa tuotetaan banaaneiden lisäksi muitakin Reilun kaupan tuotteita FLO:n sertifikaatilla. Banaani on myyntimääriltään ehdoton ykköstuote. Sen jälkeen tulevat ruusut, kahvi ja kaakaopavut. Ecuadorissa näitä tuotteita ei kuitenkaan kaupoissa näy, sillä kaikki menee vientiin. Itse asiassa en ole yhdessäkään marketissa tai erikoisliikkeessä vielä törmännyt Reilun kaupan (Fairtrade) merkillä varustettuun tuotteeseen. Tuttaviltani täällä kysyessäni ei kukaan myöskään juuri tiedä Reilusta kaupasta, mutta arvailee sen jotenkin liittyvän reiluihin työoloihin.

Toisenlaista reilua kauppaa täältä kyllä löytyy. Päivittäin käytän ja kulutan tavaroita ja ruokaa, joista löytyy kotimaisen tuotteen merkki eli Ecuadorin lipun värinen sormenjälki. Sloganina on “paljon parempi, jos se on tehty Ecuadorissa”. Tämä merkki löytyy kaikenlaisista tuotteista: muoviämpäreistä, pyykinpesujauhepusseista, papupurkeista ja sipsipusseista. Ainakin voin suosia kotimaista.

Erilaisia pienten tuottajayhteisöjen tuotteita löytyy suhteellisen helposti. Niillä ei vain ole kovin merkittävää markkinaosuutta. Suuri osa tuotannosta taitaakin mennä ulkomaille. Näillä tuotteilla on myös usein erilaisia luomusertifikaatteja. Kotoani löytyy esim. pussillinen Mujer y Familia Andina järjestön myymiä punaisia papuja, jotka ostin supermarketista.

Pienen Salinas kylän yhteisön jäsenet myyvät Salinerito merkin alla monia erilaisia tuotteita: juustoa, suklaata, villalankoja, jalkapalloja… Merkki on Ecuadorissa tunnettu erityisesti laadukkaista juustoistaan.

Camari taas on määritelmänsä mukaan solidaarinen kaupankäyntijärjestelmä, joka auttaa parantamaan pientuottejien elinolosuhteita. Camarin valikoimaan kuuluu paljon viljatuotteita kuten quinoaa, papuja ja jauhoja sekä esim. teetä ja yrttivoiteita.

Minkälaisiin ecuadorilaisiin tuotteisiin olette törmänneet Suomessa?

 

Kuvat ylhäällä: Kotimaisia miniluumutomaatteja ja tonnikalaa. Kuvat alhaalla: Salineriton suklaata ja Camari-kaupan kyltti Cuencan kaupungissa.