Pieniä tiloja

Pieniä tiloja

16.12.2010

Kaikki Asoguaboon kuuluvat banaanitilat on pientiloja, joiden koko on maksimissaan 20ha. Pienissäkin tiloissa on eroja. Alla olevissa linkeissä on lyhyet videopätkät kahdelta eri pieneltä banaanitilalta. Molemmilla tuotetaan Reilun kaupan banaaneita Euroopan, Yhdysvaltojen ja Uuden Seelannin markkinoille. Näkymät ovat käynnissä olevasta hedelmien käsittelystä ja pakkauksesta tilan ”keskipisteessä” eli pakkausasemalla.

Banaanipellolla kasvaa aina kaikenikäisiä banaaneita, joten sadonkorjuu pidetään kerran viikossa. Vilkkainta tiloilla on aina juuri sadonkorjuupäivänä, jolloin tiloille useimmiten palkataan lisää ihmisiä sekä keräämään hedelmät pellolta että käsittely- ja pakkaustehtäviin. Muina päivinä nämä ihmiset ovat töissä toisilla tiloilla, joilla silloin on sadonkorjuupäivä. Kun töissä on enemmän työntekijöitä, on kullakin määrätty tehtävä pakkausasemalla. Kaikkein pienimmillä tiloilla yhdellä henkilöllä taas on useampia työtehtäviä ja usein töissä on vain perheenjäseniä tai yksi ulkopuolinen palkattu työntekijä. Ensimmäisessä videossa näkyvän tilan banaanit muuten pakataan kontteihin, joiden sisältö mahdollisesti kulkeutuu Suomeen.

Ecuadorin kesäkautena täällä on hieman viileämpää, jolloin banaanien tuotanto on jonkin verran vähäisempää. Talvikautena sataa ja paistaa enemmän, joten kasvit tuottavat enemmän hedelmää ja viikottainen myytävien laatikoiden määrä kasvaa. Nämä kuukaudet (tammi-toukokuu) menevät myös sopivasti päällekkäin Euroopan talven kanssa. Hedelmävalikoima ei silloin ole niin suuri kuin kesällä ja banaaneja menee enemmän kaupaksi.

http://www.youtube.com/watch?v=_OqGUjH3PvU

Tila: Marthita 1171, perhetila

Tuottajaryhmä: Libertad

Tilan koko: 3 ha

Työntekijöitä: 4

Laatikoita myyntiin vk 48: 50 kpl

Tilan ikä: 30 vuotta

Asoguabossa: 4 vuotta

http://www.youtube.com/watch?v=zEFlMbvJ23c

Tila: Los Cambios 7451

Tuottajaryhmä: Pasaje

Tilan koko: 16 ha

Työntekijöitä: 8 (sadonkorjuupäivänä 25)

Laatikoita myyntiin vk 46: 500 kpl + laatikoita Chilen markkinoille

Tilan ikä: 10 vuotta

Asoguabossa: 4 vuotta