Kuluttajilla valta reilumman kaupan puolesta

Kuluttajilla valta reilumman kaupan puolesta

07.12.2010

Kuulin juuri täällä Asoguabon toimistolla ikäviä uutisia Suomea koskien. Vuoden 2011 alusta lähtien Siwa ei enää myy vain Reilun kaupan banaaneja, vaan kaupoissa saattaa olla muitakin, siis ei-reiluja banaaneja. Siwahan on ollut tunnettu siitä, että siellä on myyty jo useita vuosia ainoastaan Reilun kaupan banaaneita.

Suomessahan Asoguabon Reilun kaupan banaanit myydään oké-merkillä ja tarralla. Luomubanaaneissa tarra on eko oké (kuvat 1 ja 2). Toisena tarrana on tavallisesti sinimustavihreällä logolla varustettu Fairtrade tarra.

Suomen markkinoille Asoguabo myy viikoittain 6 kontillista banaania. Näistä 2 kontillista menee Siwalle. Yhteen konttiin mahtuu 960 banaanilaatikkoa eli noin 18 000 kg banaaneita. Tällä hetkellä Asoguabo lähettää maailmalle noin 35 000 laatikkoa viikossa. Jos Siwa lopettaisi kokonaan tilauksensa tarkoittaa se Asoguabolle 33% laskua Suomen markkinoille lähetettävään banaanimäärään ja yli 5% vähennystä Asoguabon kokonaismyyntiin.

Viljelijät ovat tietysti surullisia tämän uutisen kanssa. Suomalaisilla on täällä maine hyvinä asiakkaina ja Reilun kaupan banaaneiden kuluttajina. Banaaneita oltaisiin itse asiassa valmiita lähettämään vaikka heti nykyistä enemmän. Parhaillaan käynnissä on itse asiassa myös Reilun kaupan lisillä toteutettava tuottavuutta parantava ohjelma, jossa maaperänäytteiden avulla tullaan optimoimaan ravinteiden käyttö jokaisella tilalla. Ylilannoitusta vähentämällä luodaan säästöjä sekä saadaan sama kasvimäärä tuottamaan enemmän hedelmää.

Kuluttajalla on suuri valta, jota ihmisten toivoisi tietoisesti käyttävän enemmän. Jos haluatte tukea kehittyvien maiden pienviljelijöitä ja tilojen työntekijöitä perheineen voitte mainita kauppiaallenne kuinka arvostatte Reilun kaupan tuotteiden (esim. banaanien) löytymistä valikoimasta. Ruusuja ja risuja voi helposti lähettää myös netin kautta. Esimerkiksi Siwan palautelomake löytyy täältä kohdasta ”Palaute”.

Toivottavasti saamme Siwan johdon vielä muuttamaan mielensä ja vähintäänkin pitämään Reilun kaupan banaanit valikoimissaan toisen merkin rinnalla. Pienen lähikaupan tilanpuutteestakaan se ei voi olla kiinni. Toinen Uudenmaan alueella toimiva lähikauppaketju on ainakin onnistunut jakamaan pienen banaanihyllynsä tasan Reilun kaupan ja toisen merkin kesken.

Äänestäkää jaloillanne ja kauppakasseillanne! Näillä asioilla on todella merkitystä ihmisten elämään täällä Ecuadorissa. Te voitte vaikuttaa, teillä on valta!

Kuvat 3 ja 4: Viime viikon torstaina (vk 48) lähti La Fortuna tilalta (tilakoodi 1093) maailmalle tämä banaanilaatikko (päivä oli 02.12.). Laatikko saattaa hyvinkin päätyä Suomeen ja löytyä kaupasta joulun jälkeen.