Banaanituristit

Banaanituristit

06.09.2010

Ecuador on tunnetusti matkailijan paratiisi. Pieneen maahan mahtuu vaikka mitä. On sademetsää ja tulivuoria, kalastajakyliä ja historiallisia kaupunkeja sekä tietysti Galápagossaaret. Tärkeän osan laajasta tarjonnasta turisteille ovat jo vuosia muodostaneet eko- ja kulttuurimatkailu. Esimerkkinä vaikkapa vaellusmatkat Amazonilla alkuperäiskansaan kuuluvien perheiden vieraina.

Myös banaaniviljelmillä voidaan harjoittaa ekoturismia. Olen täällä Ecuadorissa töissä pienten banaanituottajien yhdistyksessä (Asociación de Pequeños Productores Bananeros “El Guabo” lyhyemmin Asoguabo tai APPBG). Kaikki FLO sertifioidun Asoguabon jäseninä olevat noin 450 pientilaa tuottavat Reilun kaupan banaania vientiin.

Asoguabolla on myös oma ekoturismiohjelmansa. Banana Tour vie matkailijat tutustumaan banaanitilojen elämään. Banaanituristit pääsevät näin näkemään mistä supermarkettien banaanitertut oikein ovat kotoisin. Samalla he saavat runsaasti tietoa banaanikasvista, banaanin viljelystä ja monista vaiheista pellolta myyntivalmiiseen laatikkoon. Turismin keinoin viljelijät saavat hieman lisätuloja ja Asoguabo pääsee levittämään tietoa sekä itse Reilusta kaupasta että sen vaikutuksista viljelijöiden ja työläisten elämään.

Kierroksilla oppaina toimivat Asoguabossa turismista vastaava henkilö Marco Valle sekä tilojen viljelijät ja työläiset itse. Olen nyt ollut kaksi kertaa ottanut osaa näihin banaanikierroksiin. Ensimmäisellä kerralla olin mukana lähinnä kuunteluoppilaana. Opin valtavasti uutta, vaikka olinkin jo aiemmin vieraillut tiloilla mm. teknikoiden matkassa. Seuraavalla kerralla toimin jo itsekin aktiivisesti oppaana tulkaten espanjasta englanniksi. Toistuvia kysymyksiä olivat mm.: kuinka paljon viljelijälle maksetaan yhdestä 18 kg:n banaanilaatikosta? (5,90 dollaria tavallisesta ja 8,10 dollaria luomubanaanista sekä aina 1 dollari reilun kaupan lisää per laatikko), kuinka kauan banaanilaatikon matka kestää maatilalta Eurooppaan? (noin 20 päivää) ja kuinka monta laatikkoa yksi tila tuottaa viikottain? (noin 20-200 tilan koosta riippuen).

Palataan näihin ja muihin banaanifaktoihin taas hieman myöhemmin.

Lämmintä syyskuuta Suomeen toivoen,

Pamela

Kuvat: Hollantilaiseen turistiryhmään kuuluvat lapset pääsivät auttamaan sekä sadonkorjuussa että Reilun kaupan tarrojen liimaamisessa banaaniterttuihin.