Black Friday: Eetin vinkit!

Black Friday: Eetin vinkit!

23.11.2023

Ostojuhla on jälleen käsillä. Lue Eetin neuvot vastuulliseen kuluttamiseen!

Uuden puhelimen saisi nyt todella halvalla. Vaatekaupassa kaikki on -25 % alennuksessa. Nyt on järkevää ostaa, kun alessa on, vai mitä!

No ei ihan.

Black Friday on kestämätön kulutusjuhla, jonka tarkoituksena on saada kuluttajat ostamaan valtavia määriä suurten alennus- ja mainoskampanjoiden avulla.

Me ostamme kuitenkin liikaa jo nyt. Suomen ylikulutuspäivä oli tänä vuonna jo 31.3. Se tarkoittaa, että jos jokainen ihminen maapallolla kuluttaisi kuten suomalainen keskimäärin, tarvitsisimme neljän maapallon luonnonvarat. 

Black Fridayn tarjoukset voivat kuitenkin olla vähävaraiselle mahdollisuus ostaa tarpeeseen. Tärkeintä on, ettei antaudu ostohullutuksen vietäväksi ja törsää turhaan tavaraan. Ennen ostoksille säntäämistä on syytä pohtia, kumpuaako ostamisen halu aidosta tarpeesta, vai kaipaako vaan siitä saatavaa dopamiinipotkua. 

Eetin vinkit Black Friday -shoppailuun

Käytä vielä hetki harkintaan. Tarvitsetko todella tätä tuotetta? Onko kyse aidosta tarpeesta, vai kaipaatko ostamisen tuottamaa mielihyvää? Tarvitsitko tuotetta ennen, kuin huomasit sen mainoksen ja suuren alennuksen?

Ympäristön kannalta parasta on, että tavaroita käytetään mahdollisimman pitkään. Onko sinulla jo ennestään jotain vastaavaa, jota voisit käyttää tai jonka voisit korjata? Kestääkö himoitsemasi tavara pitkään, vai meneekö se helposti rikki tai käyttökelvottomaksi? Voisitko ostaa tuotteen käytettynä tai lainata sen?

Kun ostat, osta ajatonta. Kausittaisten ja ohimenevien trendien sijaan satsaa kestäviin tuotteisiin, jotka miellyttävät silmää vielä pitkän ajan päästä. 

Vastuullisen kuluttamisen lisäksi voi vaikuttaa muillakin tavoin

 

Ostaminen – tai ostamatta jättäminen – eivät ole ainoita keinoja, joilla voi vaikuttaa.

Yritykset kuuntelevat asiakaspalautetta. Lähetä yrityksille kiperiä kysymyksiä niiden vastuullisuudesta. Voit kysyä esimerkiksi, onko yritys sitoutunut elämiseen riittävien palkkojen edistämiseen, tai missä maissa ja tehtaissa niiden tuotteet valmistetaan.

Vaadi yrityksiltä, että tuotteet kestävät aikaa, ja että ne on helppo huoltaa ja korjata.

Vaikuta päättäjiin ja lainsäädäntöön. Ensi vuoden kesäkuussa käydään eurovaalit. Äänestäminen on konkreettinen tapa vaikuttaa, ja EU:lla on suuri valta vaikuttaa ympäristö- ja ihmisoikeuskysymyksiin.

Myös Eetin työhön lahjoittaminen on aina hyvä tapa käyttää rahaa Black Fridayna. Lahjoita MobilePaylla numeroon 21653 tai tästä linkistä