Bangladeshin vaateteollisuuden uusi minimipalkka jättää työntekijät köyhyyden kierteeseen

Bangladeshin vaateteollisuuden uusi minimipalkka jättää työntekijät köyhyyden kierteeseen

04.03.2024

Vaateyritysten tulee edistää bangladeshilaisten korkeampia ansioita, vaikkei minimipalkka sitä edelleenkään edellytä.

Bangladeshin hallitus nosti maan vaateteollisuuden minimipalkan aiemmasta 8 000 takasta 12 500 takaan, eli vähän yli 100 euroon. 

Uusi minimipalkka jäi kauas tavoitteesta. Palkkojen nousu on täysin riittämätön, eikä millään muotoa tarjoa työntekijöille mahdollisuutta kohtuulliseen elintasoon.

Työntekijät tulevat edelleen olemaan riippuvaisia ylitöistä saaduista lisäansioista ja lainoista. Riittämättömät palkat ovat myös pääasiallinen syy siihen, miksi vanhemmat joskus joutuvat laittamaan lapsiaan töihin opintojen sijaan.

Ammattiliitot vaativat kuukausittaisen minimipalkan nostamista 23 000 takaan. Eetti tuki tätä vaatimusta muiden järjestöjen kanssa. 

Riittämättömät palkkaneuvottelut ajoivat ammattiliitot ja työntekijät protestoimaan, mihin poliisi vastasi rajulla väkivallalla. 

Työntekijöiden oikeuksien puolustaminen on jopa hengenvaarallista

Viime vuoden loppupuolella käyty palkkataistelu oli vaikea ja työntekijöille ja ammattiliittojen edustajille jopa hengenvaarallinen. Hallitusta ja heikosti työntekijöitä kuulevia palkkaneuvotteluja vastustavissa protesteissa kuoli ainakin neljä työntekijää ja satoja mielenosoittajia loukkaantui.

Paikallinen vaateteollisuuden tuottajien liitto, BGMEA, usutti jäsentehtaitaan tekemään rikosilmoituksia työntekijöistä, jotka protestoivat parempien palkkojen puolesta. Yli sata pidetettiin ja edelleen kymmenet tuhannet työntekijät ovat vaarassa joutua pidätetyiksi.

Poliisin ja armeijan käyttämät väkivaltaiset otteet kylvävät pelkoa ja epäluuloa pitkäksi aikaa. Bangladeshissa työntekijöillä on heikot mahdollisuudet puolustaa omia oikeuksiaan työmarkkinoilla. Väkivalta heikentää niitä entisestään, kun työntekijät eivät uskalla liittyä ammattiliittoihin ja järjestäytyä. 

Heikko järjestäytyminen hyödyttää työnantajia, jotka voivat polkea työehtoja entisestään.

Eetin seuraajien paine Zalandoa kohtaan herätti yrityksen huomion 

Eetti kampanjoi Bangladeshin vaateteollisuuden ammattiliittojen tukena osana kansainvälistä Clean Clothes Campaign -verkostoa. Verkosto tekee tiivistä yhteistyötä bangladeshilaisten aktiivien ja järjestöjen kanssa. 

Lokakuussa 2023 Eetti vetosivat kansainvälisiin vaateyrityksiin, joiden tiedetään alihankkivan Bangladeshista. Eetti pyysi lukijoitaan lähettämään sähköpostia mm. Zalandolle ja vaatimaan yrityksen tukea 23 000 takan minimipalkalle. 

Sähköposteilla oli vaikutusta.

Eetti sai yhteydenoton Zalandolta ja kävi keskustelua Bangladeshin tilanteesta ja elämiseen riittävistä palkoista Zalandon edustajan kanssa vuoden 2023 lopulla.

Zalandon kanssa käydyistä keskusteluista kävi ilmi, että yritys oli saanut eniten viestejä Suomesta. Tämä oli herättänyt Zalandon huomion. 

Jokaisella viestillä on siis merkityksensä. Kiitos niille kymmenille ihmisille, jotka lähettivät sähköpostiviestin.

Moni työntekijä edelleen vailla korotettua minimipalkkaa

Zalando ei koskaan julkisesti sitoutunut tukemaan 23 000 takan minimipalkkaa. Yritys ilmaisi palkkataistelun jälkeen, että se tulee noudattamaan uutta Bangladeshin minimipalkkaa.

Vaikka Zalandon lausunto on täynnä kauniita korulauseita, todellisuudessa se ei siis lupaa mitään muuta kuin noudattaa paikallista lakia. Lakia, joka jättää edelleen työntekijät köyhyyden kierteeseen. 

Se ei paljoa hurraahuutoja ansaitse.

Tosin kaikki vaatealalla eivät tee sitäkään vähää, mitä Zalando lupaa: Vaikka lakisääteistä minimipalkkaa nyt nostettiinkin, useat tehtaat eivät nimittäin ole maksanut työntekijöilleen korotettua minimipalkkaa. Tämä on osaltaan kärjistänyt levottomuuksia. 

Vaateyritykset: minimipalkka on minimi, ei maksimi!

Liian pienet, köyhyysrajan alle jäävät palkat ovat kansainvälisessä vaatetuotannossa arkipäivää. Matalat palkat osaltaan mahdollistavat vaatteiden tuottamisen niin halvalla kuin niitä nykypäivänä tuotetaan.

Vaikka Bangladeshin lakisääteinen minimipalkka jäi toivottoman alhaiseksi, on maassa alihankintaa tekevällä yrityksellä edelleen mahdollisuus vaikuttaa palkkatasoon.

Lakisääteinen minimipalkka on nimensä mukaisesti vähimmäismäärä, joka työntekijälle tulee maksaa. Ei missään nimessä maksimi! 

Bangladeshissa tuottavien vaateyritysten tulee:

  1. Maksaa tuotannostaan alihankkijoilleen enemmän, ja tehdä yhteistyötä niin muiden yritysten kuin tehtaiden kanssa korkeampien palkkojen saavuttamiseksi.
  2. Tukea paikallisia ammattiliittoja ja edellyttää, että alihankkijat mahdollistavat työntekijöidensä järjestäytymisvapauden.
  3. Varmistaa, että alihankkijatehtaiden perusteettomat rikossyytteet työntekijöitä vastaan perutaan.

Työ parempien palkkojen puolesta jatkuu 

Eetti jatkaa pitkäjänteistä työtään vaateteollisuuden korkeamman palkkatason eteen osana Clean Clothes Campaign -verkostoa.

Clean Clothes Campaign on yli 235 organisaation verkosto, joka toimii yli 45 maassa. Verkosto edistää vaateteollisuuden ihmisoikeuksia työntekijälähtöisesti. Se yhdistää eri toimijoita vaateteollisuudesta: mukana on esimerkiksi ammattiliittoja, ihmisoikeusjärjestöjä, kotityöntekijöiden järjestöjä ja aktivisteja niin tuottaja- kuin kuluttajamaista.

Tue Eettiä työskentelyssä paremman vaateteollisuuden puolesta lahjoittamalla.

Tuotettu Koneen säätiön tuella

Logo: Koneen Säätiö