Viisi vinkkiä vastuullisiin vaateostoksiin

Viisi vinkkiä vastuullisiin vaateostoksiin

28.12.2017

Välipäivien vaatealet houkuttelevat monia päivittämään vaatekaappiaan. Mutta miten ostaa vaatteita, joiden tekemiseen ei ole liittynyt ihmisoikeusloukkauksia tai ympäristön kuormittamista?

Vastuullisten ostopäätösten tekeminen saattaa olla hankalaa, sillä vaatteiden ja kenkien tuotanto pidetään kuluttajilta piilossa, eikä vastuullisuuden takaavia sertifikaatteja ole juurikaan tarjolla. Eetti tarjoaakin välipäivien alennusmyynneille suuntaaville viisi vinkkiä vastuullisiin ostoksiin.

Pidä nämä asiat mielessä ostoksilla:

1. Harkitse tarvitsetko todella uutta

Alennusmyynnit voivat viedä mukanaan ja käteen saattaa tarttua useitakin vaatteita, joille ei välttämättä ole edes tarvetta. Suomalaiset ostavat vuosi vuodelta enemmän vaatteita, ja tekstiilijätettä syntyy Suomessa jo noin 70 miljoonaa kiloa vuosittain. Jokainen ostopäätös kannattaa harkita huolellisesti, niin välttyy turhalta ostamiselta.

2. Osta sertifioitua, sikäli kuin mahdollista

Kolmannen osapuolen riippumaton sertifiointi on tärkeä keino vastuullisuuden varmentamiseen. Vaate- ja kenkätuotannossa on kuitenkin valitettavan vähän kaiken kattavia sertifikaatteja. Reilun kaupan puuvillasta valmistettuja vaatteita on jonkun verran jo saatavilla ja niitä kannattaa suosia, vaikka niidenkin osalta sertifikaatti takaa vain puuvillatuotannon vastuullisuuden. Apua sertifikaattien ja vastuullisuusjärjestelmien vertailuun saa muun muassa Finnwatchin selvityksestä. 

3. Osta laadukasta ja kestävää

Halvan pikamuodin massatuotannossa usein tingitään laadusta ja pakotetaan tehtaat äärimmäiseen kustannustehokkuuteen. Ostamalla laadukasta ja kestävää tukee ihmisten ja ympäristön kannalta terveempää tuotantomallia. Lue asiantuntija Rinna Saramäen vinkit laadukkaan vaatteen tunnistamiseen.

4. Ota selvää siitä mitä yritys tekee vastuullisuuden varmistamiseksi

Älä boikotoi tuotantomaan perusteellla. Eettinen tuotanto on mahdollista kaikkialla maailmassa. Sen sijaan tutki, mitä yritys tekee ihmisoikeuksien kunnioittamiseksi. Kertooko yritys missä niiden vaatteet tehdään ja mistä raaka-aineet tulevat? Onko yrityksellä toimenpiteitä vastuullisuuden varmentamiseksi? Vastauksia voi hakea yritysten nettisivuilta.

Apua saat myös Eetin selvityksistä suomalaisten vaate- ja kenkäalan yritysten vastuullisuudesta ja läpinäkyvyydestä. Katso selvitykset täällä.

5. Anna palautetta yritykselle joko kaupassa tai verkossa

Monesti on vaikea saada tietoa yritysten vastuullisuudesta vaikka yrittäisikin, joten aina kannattaa myös kysyä yritykseltä suoraan. Lähesty yritystä esimerkiksi sähköpostitse ja tiedustele, miten se varmistaa, että ihmisoikeusloukkauksia ei tapahdu missään tuotantovaiheessa. Vaikka et saisikaan tyhjentävää vastausta kysymyksiisi, olet samalla viestinyt yritykselle, että vastuullinen tuotanto kiinnostaa. Yksi palaute lasketaan yleensä vastaamaan noin 100-300 ihmisen mielipidettä, joten jokaisella viestillä on suuri merkitys.

Eetti julkaisi tänään myös yrityksille suunnatun raportin, johon on koottu esimerkkejä hyvistä käytännöistä työolojen parantamiseksi kenkä- ja vaatetuotannossa.