Bangladeshilaiset työoikeusaktiivit toivat vaatetyöläisten ääntä kuuluviin Suomessa

Bangladeshilaiset työoikeusaktiivit toivat vaatetyöläisten ääntä kuuluviin Suomessa

01.12.2017

Tilaajayrityksen rooli työolojen parantamisessa on kriittisen tärkeä ja boikotointi ei auta työntekijöitä. Muun muassa tällaisen viestin lähettivät Eetin bangladeshilaiset vieraat, Karmojibi Nari -naisjärjestön toiminnanjohtaja Rokeya Rafique sekä Bangladeshin tekstiili-, nahka- ja kenkäteollisuuden ammattiliiton BGTLWF:n puheenjohtaja Kutubuddin Ahmed, jotka vierailivat Suomessa 22-24.11.

Vierailunsa aikana bangladeshilaiset vaikuttivat suomalaisiin yrityksiin ja päättäjiin kertomalla työntekijöiden tilanteesta ja oloista tuottajamaissa sekä keinoista puuttua epäkohtiin Euroopasta käsin.

Rafique korosti moneen otteeseen sitä, miten vaatteiden boikotointi valmistusmaan perusteella ei auta työntekijöitä ollenkaan. Tehokkaampaa olisi painostaa tilaajayrityksiä ja vaatebrändejä edellyttämään alihankkijoiltaan työ- ja ihmisoikeuksien kunnioittamista. Myös mikroluottopalvelut saivat Rafiquelta tylyn tuomion: ne eivät nosta ihmisiä köyhyydestä, jos palkka ei alun perinkään riitä elämiseen, vaan voivat korkoineen jopa syöstä ihmisiä syvemmälle köyhyyden kierteeseen.

Ahmedin mukaan viime vuosina ammattiyhdistysliikettä on ajettu ahtaalle Bangladeshissa (ks. myös Eetin aiempi uutinen aiheesta), mutta edistysaskeleet antavat toivoa paremmasta. Ay-aktiivien uhkailu, pahoinpitelyt ja katoamiset ovat tavallisia, mutta toisaalta palkat ovat nousseet viime vuosina, ja liitot saavat äänensä kuuluviin mediassa ja neuvotteluissa. Myös Ahmedin mielestä nimenomaan tilaajayritysten vaatimukset vievät tilannetta eteenpäin tehtailla.

Vieraat ehtivät vierailunsa aikana käydä tapaamassa ulkoministeriön virkamiehiä, vaate- ja tekstiilialan ammatti- ja työnantajajärjestöjen edustajia sekä yrityksistä muun muassa Keskoa ja S-ryhmää, jotka ovat Suomen suurimpia vaatteiden maahantuojia. Myös Ylen Ajantasa-ohjelma haastatteli heitä lyhyesti: ohjelma on kuunneltavissa täällä (kohdasta 6:51 alkaen).

Lisäksi Eetin Helsinki-ryhmä ja Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskus SASK järjestivät keskiviikkoiltana näytöksen Rahul Jainin dokumenttielokuvasta Machines (2016), joka kuvaa vaikuttavasti huonoja työoloja intialaisella tekstiilitehtaalla. Elokuvan jälkeisessä keskustelussa Rafique ja Ahmed kertoivat, että monin tavoin kestämätön tilanne on valitettavan tuttu myös Bangladeshin puolella.

Bangladeshilaisten vierailu on näkynyt Eetin sosiaalisen median kanavilla pitkin viime viikkoa, ja blogin puolella on piakkoin luvassa lisää pohdintaa vieraiden terveisistä eurooppalaisille kuluttaja-kansalaisille.

Vierailu oli osa EU-komission rahoittamaa Change your shoes -hanketta, jossa on mukana kansalaisjärjestöjä 16 EU-maasta, mukaan lukien Eetti.