Vaate- ja kenkätuotannon epäkohtiin puututtava – paine EU:ta kohtaan kasvaa

Vaate- ja kenkätuotannon epäkohtiin puututtava – paine EU:ta kohtaan kasvaa

21.11.2017

Euroopan parlamentissa keskusteltiin maanantaina 20.11. siitä, miten EU voi parantaa globaalin vaate- ja kenkäteollisuuden työntekijöiden asemaa. Samassa yhteydessä kansainvälisen Change your shoes -kampanjan edustajat esittelivät parlamentille yli 13 000 ihmisen allekirjoittaman vetoomuksen, jossa vaaditaan toimia alan läpinäkyvyyden ja vastuullisuuden parantamiseksi. Eetti oli mukana järjestämässä tilaisuutta yhdessä Change your shoes -kampanjan ja europarlamentaarikko Heidi Hautalan kanssa.

EU:n eri instituutiot ovat tänä vuonna ottaneet kantaa vaatetuotannon epäkohtiin. Euroopan parlamentti on pyytänyt komissiota laatimaan esityksen lainsäädännöstä, jolla alan yritykset voitaisiin sitovasti velvoittaa noudattamaan huolellisuusperiaatetta tuotantoketjuissaan. Myös EU:n jäsenmaat ovat viime keväänä kannustaneet komissiota edistämään läpinäkyvyyttä. Komission ulostulot aiheesta ovat kuitenkin toistaiseksi olleet epämääräisiä ja yleisluontoisia, ja uhkaavat jäädä sanahelinäksi. Pyöreän pöydän keskusteluissakin tuli ilmi, että tuotantoketjujen oikeudenmukaisuuden edistämiseksi komissio keskittyy dialogin edistämiseen eri osapuolten kesken ja kehitysyhteistyön painottamiseen. Näissä toimissa ei sinänsä ole mitään väärää, mutta ne ovat järjestöjen mielestä hidas tapa edistää työntekijöiden asemaa. Pyöreän pöydän tapaamisessa kansalaisjärjestöt vaativat komissiota asettamaan lainsäädäntöä eurooppalaisten yritysten toiminnan negatiivisten ihmisoikeusvaikutusten vähentämiseksi.

Toiminta vaate- ja kenkäteollisuuden vastuullisuuden eteen jatkuu Suomessa tällä viikolla. Eetin vieraaksi saapuvat bangladeshilaiset ammattiyhdistys- ja työoikeusaktiivit Kutubuddin Ahmed ja Rokeya Rafique. Ahmed toimii bangladeshilaisen tekstiili-, nahka- ja kenkäteollisuuden ammattiliiton BGTLWF:n puheenjohtajana ja Rafique toiminnanjohtajana Karmojibi Nari -järjestössä, joka edistää naisten asemaa työelämässä. Vieraat mm. tapaavat yritysten, työnantajajärjestöjen ja ammattiliittojen edustajia sekä virkamiehiä. Näin suomalaisyritystenkin tuotantoketjuihin kuuluvien bangladeshilaisten työntekijöiden ääni saadaan paremmin kuuluviin siellä, missä heitä koskevia päätöksiä tehdään. Bangladeshin vaate- ja kenkäteollisuudessa tapahtuu jatkuvasti työ- ja ihmisoikeusloukkauksia, ja tilanne vaatiikin ripeitä toimia monella eri tasolla.

– Me kamppailemme oikeuksiemme puolesta kentällä, mutta työ- ja ihmisoikeuksien turvaaminen nahka- ja kenkätehtaissa vaatii kansainvälistä tukea niin kansalaisilta, kuluttajilta, vaatemerkeiltä kuin eurooppalaisilta päättäjiltäkin, muistuttaa Ahmed.

Vierailun yhteydessä kampanjan vetoomus luovutetaan myös suomalaisyrityksille. Vetoomukseen saatiin Suomesta 1556 allekirjoitusta.

Pyöreän pöydän keskustelu ja vetoomus ovat osa EU-komission rahoittamaa Change your shoes -hanketta, jossa on mukana kansalaisjärjestöjä 16 EU-maasta, mukaan lukien Eetti.