Eettisen kaupan puolesta ry

Uutinen

Lidl läpinäkyväksi

3.12.2015

Lidl Itä-Pasila
Finnwatch ja Eetti käynnisivät yhteisen valokuvakampanjan, joka kannustaa Lidliä lisäämään toimintansa avoimuutta ja vastuullisuutta. Kampanjan tavoitteena on kerätä Lidlin pääkonttoriin Saksaan toimitettavaan valokuvavetoomukseen kuva kaikista Suomen 147 Lidl-myymälästä.

– Lidl on ainoa Suomessa toimiva valtakunnallinen päivittäistavarakaupan ketju, joka ei anna tietoja alihankintaketjustaan. Haluamme kertoa Lidlin pääkonttorille, että salakähmäisyys ei sovi Suomeen, sanoo Finnwatchin toiminnanjohta Sonja Vartiala.

– Samaan aikaan kun muiden avoimesti toimineiden kaupan alan yritysten alihankintaketjuista on löytynyt vakaviakin ongelmia, Lidl on onnistunut salailun avulla väistämään julkisuuden valokeilan, toteaa Eetin toiminnanjohtaja Anna Ylä-Anttila.

Yritystoiminnan vastuullisuutta tutkiva Finnwatch on pyytänyt Lidliltä alihankkijatietoja jo vuosia – tuloksetta. Tietojen pimittämisestä arvosteltu Lidl on vedonnut kilpailullisiin syihin sekä omiin kansainvälisiin linjauksiinsa. 

Syksyllä 2015 ministeriöt, kansalaisjärjestöt, ammattiliitot ja kaupan edustajat laativat yhteisen näkemyksen YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia ohjaavien periaatteiden toteuttamisesta päivittäistavarakaupan hankintaketjuissa. Toisin kuin Kesko, S-ryhmä ja Tuko Logistics, Lidl ei liittynyt mukaan näkemyksen allekirjoittajiin.

– Lidl on yksi maailman suurimmista päivittäistavarakaupan ketjuista. Julkinen paine Suomessa on tärkeää, ja me voimme edistää muutosta koko kansainvälisessä ketjussa, Ylä-Anttila kannustaa.

Lidlin on aika muuttaa toimintaansa läpinäkyvämmäksi! Kerrotaan yhdessä kansainväliselle kauppajätille, että sen odotetaan toimivan Suomessa avoimesti ja yhteisiin vastuullisuustavoitteisiin sitoutuen.

Kampanjaan voi osallistua lähettämällä kuvan Lidl-myymälästä verkkosivulle http://finnwatch.tumblr.com tai postaamalla sen Twitteriin hashtagilla #lidlläpinäkyväksi.

Kampanja on osa kansainvälistä kaupan oman merkin tuotteiden vastuullisuuteen keskittyvää Supply Cha!nge -hanketta.

Haku