10 000 suomalaista vaati EU:lta toimia vaateteollisuuden palkkojen parantamiseksi

10 000 suomalaista vaati EU:lta toimia vaateteollisuuden palkkojen parantamiseksi

28.09.2023

EU-kansalaisaloite vaateteollisuuden elämiseen riittävien palkkojen puolesta saavutti Suomen tavoitteen.

Eetti kampanjoi yhdessä muiden kansalaisjärjestöjen ja somevaikuttajien kanssa vahvasti eurooppalaisen Good Clothes, Fair Pay -kampanjan puolesta. Kampanjassa kerättiin nimiä EU-kansalaisaloitteeseen, jossa vaadittiin EU-lainsäädäntöä, joka velvoittaisi vaatteita, tekstiilejä ja kenkiä EU:ssa myyvät yritykset toimiin elämiseen riittävän palkan saavuttamiseksi niiden tuotantoketjuissa..

Aloite onnistui saamaan 241 000 allekirjoitusta EU:n alueella. Se ei yltänyt miljoonan nimen tavoitteeseen, joka edellytetään aloitteen käsittelyyn EU:ssa. Suomen maakohtainen tavoite saatiin kuitenkin täyteen: yli 10 000 suomalaista allekirjoitti aloitteen.

“Tämä on vahva signaali päättäjille siitä, että suomalaiset kuluttajat haluavat nykyistä vahvempaa säätelyä ja oikeudenmukaisempia tuotantotapoja”, toteaa Eetti ry:n vastuullisuusasiantuntija Anniina Nurmi.

“Valtava kiitos jokaiselle aloitteen allekirjoittajalle ja kaikille teille, jotka autoitte jakamaan tietoa kampanjasta.”

Pikamuodin sosiaaliset ongelmat jäävät helposti piiloon

Kampanjan avulla onnistuttiin lisäämään ihmisten tietoisuutta pikamuodin tekijöille maksettavien palkkojen surkeasta tasosta.

Aiheesta ei ole Suomessa keskusteltu yhtä paljon kuin esimerkiksi vaatetuotannon ympäristövaikutuksista. Usein pikamuodista kerrotaan mediassa esimerkiksi jätemäärien kautta tai vertaillaan vaikkapa eri brändien vaatteiden laadukkuutta. Pikamuoti-ilmiön sosiaaliset ongelmat jäävät helposti vähemmälle käsittelylle.

Yhteiskunnallisten epäoikeudenmukaisuuksien nostaminen poliittiseen keskusteluun ja ihmisten tietoisuuteen on pitkäjänteistä työtä ja muutos tapahtuu hitaasti. Ihmisoikeuksien tila tuotantoketjuissa kiinnostaa kuitenkin yhä enemmän.

“Uskomme Eetissä vahvasti, että ennen pitkää myös elämiseen riittävät palkat nousevat niin polttavaksi kysymykseksi, että ne saadaan osaksi lainsäädäntöä”, Nurmi sanoo.

Eetti jatkaa pitkäjänteistä työtään aiheen parissa niin paikallisesti Suomessa kuin myös kansainvälisesti Clean Clothes Campaign -verkoston jäsenenä.