Eettisen läppärin jäljillä
27.11.2018
Kannettava elektroniikka kuten tietokone ja puhelin helpottavat elämäämme monella tapaa, mutta niiden valmistamiseen liittyy monia ihmisoikeus- ja ympäristöongelmia.
Elektroniikkatuotannon eettiset epäkohdat liittyvät niin Kongon lapsityövoimaan kuin elektroniikkatehtaiden vaarallisiin työoloihin. Missä on elektroniikkateollisuuden eettinen läppäri? Miksi sellaista ei ole olemassa? Eetti ei jäänyt vain kyselemään, vaan lähti selvittämään asiaa.
Onko mahdollista tehdä eettinen läppäri?
Eetti teki vuosina 2018-2019 uhkarohkean matkan selvittääkseen, miten mahdollisimman eettinen läppäri voitaisiin tehdä. Eetti ja Anna Härri vierailivat matkan varrella Suomen kaivoksilla, Kongon kobolttikaivoksilla sekä tapasivat useita asiantuntijoita tutkiessaan eettisen läppärin mahdollisuuksia. Matka on taltioitu lyhytdokumentteihin, jotka löydät tältä sivulta sekä Eetin Youtube-kanavalta. Matkaamme rahoitti Koneen Säätiö.
Silmiä avaavan matkan jälkeen jouduimme toteamaan, ettei täysin eettisen läppärin tuottaminen ole mahdollista, vielä. On kuitenkin joitain asioita, joita jokainen voimme tehdä eettisemmän eleketroniikan kuluttamisen suhteen.
Mitä jokainen voi tehdä elektroniikan eettisyyden suhteen?
- Osta mieluusti käytettyjä tai eettiseksi arvioituja tuotteita. Esimerkki Fair Phone.
- Käytä elektroniikkaasi mahdollisimman pitkään: muista päivitykset ja siivoa muistia. Tarpeen vaatiessa korjauta ja huolla laitettasi.
- Laita laitteesi kiertoon tai asianmukaiseen kierrätykseen, kun et enää käytä sitä.
- Kysy laitteen tehneeltä brändiltä: Haluaisin tietää, miten varmistatte laitteissa olevien raaka-aineiden vastuullisuuden?
Lue lisää Eetin elektroniikkaan liittyvistä artikkeleista sekä katso Eettisen läppärin jäljillä -videoita tältä sivulta.