Kansalaisaktivismi

Tälle sivulle on koottu yksinkertaisia tapoja toimia Eetin edistämien asioiden, kuten kestävämmän vaatealan ja vastuullisemman elektroniikan edistämiseksi. Sivulta löytyy myös Eetin tuottamia sisältöjä aktiivisesta kansalaisuudesta.


Meillä on mahdollisuus vaikuttaa!

Maapallo tarvitsee aktiivista toimintaa, luovia ja rohkeita ratkaisuja sekä uskoa tulevaisuuteen. Jokainen meistä osallistuu maailman muuttamiseen johonkin suuntaan joka päivä. Tekojen ei tarvitse olla suuria, vaan pienetkin sysäykset parempaan suuntaan vahvistavat toivoa ja tunnetta siitä, että asioita voi muuttaa. 

Elämme maailmassa, jossa valtaosa käyttämistämme vaatteista ja tavaroista valmistetaan halvan työvoiman maissa, etenkin Aasiassa.

Vaikka se luo talouskasvun mahdollisuuksia ja työtä köyhien maiden asukkaille, kulutamme tällä hetkellä kohtuuttoman paljon luonnonvaroja. Halvan tavaran himo on kuitenkin ajanut meidät tilanteeseen, jossa kulutamme jatkuvasti yli maapallon kestokyvyn. 

Hintakilpailun takia hintoja pyritään polkemaan jatkuvasti matalammaksi tinkimällä esimerkiksi työntekijöiden palkoista ja työturvallisuudesta sekä piittaamatta tuotannon ympäristövaikutuksista.

Tähän haluamme Eetissä puuttua!

Kenellä on vastuu muutoksesta?

Miten tilannetta voisi kehittää oikeudenmukaisemmaksi niin, ettemme sysää oman kulutuksemme aiheuttamia ongelmia muiden kannettavaksi ja tuota turhaa tavaraa planeetan ja ihmisoikeuksien kustannuksella? 

Tällä hetkellä yritysten pitäisi kantaa enemmän vastuuta toiminnastaan, ettei tuotteen ostajan eli kuluttajan tarvitsisi huolehtia asioista.

Toisaalta myös hallitusten ja poliitikkojen tulee kantaa enemmän vastuuta edistämällä lainsäädäntöä. Samaan aikaan myös kuluttajien täytyy ottaa vastuu siitä, millaista tuotantoa he tukevat ostopäätöksillään.

Paremman maailman rakentaminen onkin jokaisen vastuulla, sitä ei voi sysätä aina joillekin toisille. Tietenkään kukaan ei voi toimia täysin virheettömästi, mutta se ei ole syy ryhtyä välinpitämättömäksi.


Vaateostoksilla

Pikamuotifirmat tuottavat huonolaatuisia ja hetkessä muuttuvien trendien mukaisia vaatteita kiihtyvällä tahdilla.

Usein nämä tuotteet valmistetaan työntekijöiden oikeuksista vähät välittäen eikä työstä maksettava palkka riitä elämiseen.

Vaateteollisuus tuottaa myös hillittömiä määriä tekstiilijätettä vuosittain. Homma ei voi jatkua näin, vaan muutosta tarvitaan! 

  • Mieti, miksi ostat. Tarvitsetko todella uuden vaatteen vai onko taustalla jotain muuta?
  • Skippaa sesongin trendit ja huolla omistamiasi vaatteita uuden ostamisen sijaan
  • Kerro lempivaatemerkillesi, että ostaisit heiltä uusien vaatteiden sijaan mieluusti kiertotalouspalveluita, kuten korjaus- tai huoltopalveluita.
  • Second hand on oiva vaihtoehto uuden ostamiselle. Mutta vaikka tuote olisi käytetty, hanki sekin vain tarpeeseen ja harkiten.
  • Epäeettisten tuotteiden boikotointi on yksi tapa vaikuttaa, mutta vain, jos kerrot siitä yritykselle.
  • Yritykset kuuntelevat asiakkaitaan ja ovat kiinnostuneita heidän arvoistaan. Lähetä kysymyksiä ja palautetta tuotteista. Moninkertaista vaikutus hyödyntämällä sosiaalista mediaa.

Elektroniikka

Elektroniikan tuotanto on haitallista ihmisille ja ympäristölle: esimerkiksi laitteiden akuissa käytettävät mineraalit ovat rajallinen luonnonvara ja niitä louhitaan vaarallisissa työolosuhteissa epäreiluin työehdoin. 

Markkinointi saa meidät myös himoitsemaan  jatkuvasti uusimpia malleja ja laitteet kestävät ylipääään niin vähän aikaa, että elektroniikkajätteestä on tullut todellinen ongelma.

Siksi elektroniikan pitäisi olla nykyistä kestävämpää, helpommin korjattavaa ja kierrätettävää.

  • Harkitse huolellisesti ennen kuin ostat uusia laitteita: tarvitsetko todella uuden härpäkkeen?
  • Pidennä laitteiden käyttöikää: pidä huolta laitteistasi, korjauta niitä ja kun ostat uuden, suosi käytettyä
  • Vie vanhat laitteet kierrätykseen
  • Vaikuta elektroniikkaa valmistaviin yrityksiin antamalla palautetta tuotteiden kestävyydestä ja korjattavuudesta
  • Vaikuta omaan lähipiiriisi: jos perheessäsi tai kaveripiirissäsi uusitaan laitteita tavan vuoksi parin vuoden välein, kyseenalaista ja ehdota muutoksia kulutustottumuksiin

Verkkoshoppailu

Verkkoshoppailu on petollisen helppoa ja koukuttavaa puuhaa.

Verkon valikoima on lähes rajaton ja ostoksia voi tehdä poistumatta omalta kotisohvalta ja suosittelualgoritmit houkuttelevat ostamaan yhä vain lisää.

Siksi nettishoppailussa tarvitaan malttia ja harkintaa!

  • Vedä henkeä ja osta vain tarpeeseen
  • Pyri tunnistamaan verkkokauppojen tavat saada ostamaan enemmän
  • Älä osta Sheinin, Temun, AliExpressin tai Wishin kaltaisilta yrityksiltä, jotka eivät kerro lähes mitään tuotannostaan.
  • Valitse verkkokauppa, joka kertoo mahdollisimman tarkasti tiedot tuotteiden materiaaleista, tuotantoketjusta ja -oloista.
  • Suosi kauppoja, jotka kertovat mitä palautetuille tuotteille, esimerkiksi vaatteille, tapahtuu.

Askelmerkit aktivismiin!

Eetin edistämiin teemoihin ja itselle tärkeisiin asioihin on mahdollista vaikuttaa monella tasolla.

Vaikuttaa voi omilla valinnoilla, omaan kaveripiiriin ja perheeseen vaikuttamalla, koulussa, työpaikalla ja harrastuksissa sekä vaikuttamalla päättäjiin ja yrityksiin sekä paikallisesti että globaalisti.

  • Mieti, mikä on sinulle tärkeää ja puolustamisen arvoista. 
  • Etsi tietoa sinua kiinnostavista aiheista: lue kirjoja, kuuntele podcasteja ja keskustele muiden kanssa. Suhtaudu tietoon myös kriittisesti – mikä tekee tiedosta luotettavaa?
  • Kannusta ja puolusta muita muutoksentekijöitä: osoita tukeasi ihmisille ja erilaisille ryhmille, jotka tekevät hommia paremman maailman puolesta
  • Helpot hommat: allekirjoita vetoomus, äänestä, osallistu mielenosoitukseen, lähetä viestiä yrityksille tai poliittisille päättäjille. Nämä ovat tekoja, joissa joukkovoima näyttää tehonsa!
  • Liity mukaan järjestöön, tee vapaaehtoistyötä, etsi tai perusta oma ryhmä, joka ajaa sinulle tärkeitä asioita
  • Kuuntele, kunnioita toisia ja pyri dialogiin: näin rakennat yhteistä aluetta, jossa erilaisista näkemyksistä on helpompi kommunikoida

Sisältöjä ja materiaaleja kansalaisaktivismista:

Loading...
Valitettavasti annetuilla ehdoilla ei löytynyt sisältöä :(