Näistä syistä Applen Luontoäiti-video on viherpesua

Näistä syistä Applen Luontoäiti-video on viherpesua

01.11.2023

Uudella mainosvideollaan Apple hehkuttaa tekemiään ilmastotekoja. Eetti ruoti, kuinka vankalla pohjalla teknologiajätin väitteet ovat.

Kuuntele artikkeli

Eetti audio koala

 

Applen mainosvideolla itse Luontoäiti saapuu yrityksen pääkonttorille tarkistamaan, miten luvatut ympäristö- ja ilmastotoimet ovat edistyneet. Siinä sivussa julkistetaan Applen uusin tuote, yrityksen omien sanojen mukaan hiilineutraali älykello. 

Onko Apple vienyt vastuullisuusraportoinnin uudelle tasolle ja tehnyt siitä vihdoin kiinnostavaa? Vai onko siinä jotain mätää, että yrityksen uutuustuotteen mainosvideo nähdään kiinnostavana vastuullisuusraportointina?

 

“Kuka haluaa tuottaa pettymyksen seuraavaksi?”

Mainoksen kärjeksi on nostettu Applen vuonna 2020 tekemä lupaus saada oma hiilijalanjälkensä nollaan kymmenessä vuodessa, eli vuoteen 2030 mennessä. 

Yritysten vastuullisuus kiinnostaa kuluttajia ja pakollinen yritysvastuuraportointi on lisääntynyt,. Samalla on lisääntynyt myös harhaanjohtavien vastuullisuusväittämien käyttäminen markkinoinnissa. Sääntely seuraa viiveellä vanavedessä. Nyt EU aikoo suitsia epämääräisiä vastuullisuusväittämiä. ​​

Applen videolla vastuullisuusmarkkinointiin on otettu humoristinen lähestymistapa. Videolla Luontoäiti sanoo kyllästyneesti tämän olevan hänen kolmas yritysvastuukeikkansa tänään ja kysyy: “Kuka haluaa tuottaa pettymyksen ensimmäiseksi?” 

Applen toimitusjohtaja Tim Cook puhuu videolla juhlavasti suuresta mahdollisuudesta rakentaa kestävämpää tulevaisuutta yhteiselle planeetallemme. Tähän Luontoäidin assistentti kommentoi kyllästyneenä: “Kello kymmenen tapaamisemme sanoi samaa.“ 

Tämän jälkeen alkaa Applen saavutusten luettelointi.

Apple kaunistelee vastuullisuustekojaan 

Vastuullisuutta ei voi arvioida pelkän mainosvideon avulla, johon on nostettu parhaat palat vastuullisuustyöstä. Eetti perehtyi siis sen lisäksi myös Applen vastuullisuusraportteihin Environmental Progress Report ja People and Environment in Our Supply Chain

Osassa videolla esitetyissä väittämissä haiskahtaa viherpesu:

Väite 1: Hiilineutraalit toimitilat

Videolla Apple kertoo omien toimitilojensa olevan hiilineutraaleja. Kaikki päästösäästöt ovat toki tärkeitä. Toimistojen sähkö ja lämmitys ovat kuitenkin vain pari prosenttia yrityksen päästökokonaisuudesta. 

Leijonanosa, 89 prosenttia, Applen hiilijalanjäljestä syntyy sen tuotteiden valmistuksesta ja käytöstä. 

Vaikka Applen hiilijalanjälki kokonaisuudessaan on pienentynyt, yritys raportoi hiilidioksidipäästöjä vuodelta 2022 kaikkiaan hulppeat 20,6 miljoonaa tonnia CO2e. Vertailun vuoksi vaikkapa naapurimaamme Viron päästöt ovat samaa luokkaa, 22,4 miljoonaa tonnia CO2e.

Väite 2: Kierrätysmateriaalien käyttö

Mainoksessa kehutaan, että tietyissä laitteissa käytetään 100% kierrätysalumiinia. Raportista voi tarkistaa, että kaikista Applen käyttämistä materiaaleista noin 20% on uusiutuvista lähteistä tai kierrätettyjä. Ensimmäinen on toki imartelevampi luku.

Suurin osa Applen tuotteiden raaka-aineista on uusiutumattomista lähteistä. Esimerkiksi akuissa käytettäviä lukuisia mineraaleja kaivetaan usein olosuhteissa, joihin liittyy vakavia ympäristöongelmia ja ihmisoikeusriskejä.

Väite 3: Vähäpäästöisemmät kuljetukset

Videolla kerrotaan myös, että Apple kuljettaa tuotteitaan enemmän meriteitse kuin lentämällä. Tämän kerrotaan vähentävän kuljetusten päästöjä 95 % prosenttia. 

Videolla jätetään täsmentämättä, että yksittäinen kuljetus meriteitse on 95 % pienempipäästöinen kuin lento. Applen hiilijalanjälkiraportoinnista käy kuitenkin ilmi, että yrityksen kuljetuksista aiheutuvat kokonaispäästöt ovat itse asiassa kasvaneet 46 % viimeisen neljän vuoden aikana.

On hieno juttu, että Apple on asettanut vastuullisuustavoitteita ja tekee töitä niiden saavuttamiseksi. Jokainen askel kohti vähäpäästöisempää tuotantoa on askel oikeaan suuntaan.

Mutta.

Valikoiva tai ympäripyöreä puhe vastuullisuusteoista tekee vastuullisuuden arvioinnista vaikeaa. Applen vastuullisuustyön uskottavuus kasvaisi, jos se kertoisi myös haasteista ja ongelmakohdista avoimesti. 

 

Aidosti kestävää tuotetta ei tarvitse vaihtaa jatkuvasti

Entä sitten mainoksessa esitelty älykello?

Laite on Applen mukaan sen ensimmäinen hiilineutraali tuote. Tähän tulokseen on päästy käyttämällä valmistukseen uusiutuvaa sähköä, käyttämällä vähäpäästöisempiä materiaaleja 30 % tuotteen painosta ja puolittamalla lentokuljetusten määrä.

Uusien laitteiden valmistaminen kuluttaa luonnonvaroja ja tuottaa päästöjä. Näin siitä huolimatta, että laite on valmistettu kierrätetyistä materiaaleista ja uusiutuvalla energialla. 

Hiilineutraalius saavutetaankin tässä tapauksessa kompensoimalla.

Ympäristökuormaa voitaisiin merkittävästi pienentää tekemällä tuotteista mahdollisimman pitkäikäisiä. Yksi keino viestiä tuotteen pitkästä käyttöiästä on tarjota kuluttajalle lakisääteistä pidempi takuu.

EU:ssa hankittuja laitteita koskee kahden vuoden lakisääteinen takuuaika, joka kattaa viat, joiden voidaan olettaa olleen tuotteessa jo toimitushetkellä, ja jotka havaitaan kahden vuoden kuluessa. 

Applen uudelle älykellolle on myönnetty kuitenkin vain vuoden takuu, eikä pitkäikäisyyttä mainosteta. 

Entäs ihmisoikeudet?

Mutta hetkinen! Videolla ei puhuta ihmisoikeuksista mitään. Ei, vaikka ilmastonmuutos on myös ihmisoikeuskysymys. Lisäksi teknologiateollisuuden ihmisoikeusongelmista on runsaasti tietoa tarjolla, ja Apple on toistuvasti otsikoissa aiheeseen liittyen. 

Ihmisoikeuksien saralla Applella olisi mahdollisuus saada aikaa suuria muutoksia. Olisi aidosti vaikuttavaa, jos Apple esimerkiksi sitoutuisi elämiseen riittäviin palkkoihin ja tekisi läpinäkyvää työtä niiden edistämiseksi. 

Apple kuitenkin velvoittaa tavarantoimittajat maksamaan vain vähintään lakisääteistä minimipalkkaa, joka ei useinkaan ole lähelläkään elämiseen riittävää palkkaa. Kun liksa ei muuten riitä, joutuvat työntekijät paiskimaan töitä kohtuuttomia aikoja ja määriä. 

Applen raportista löytyvään lupaukseen kätkeytyy myös osuva kuvaus siitä mikä globaaleissa tuotantoketjuissa mättää: “Olemme työskennelleet vuosikymmeniä asettaaksemme ja ylläpitääksemme korkeimpia työ- ja ihmisoikeusnormeja ja painostaneet tavarantoimittajiamme luomaan työpaikkoja, joissa ihmisiä kohdellaan arvokkaasti ja kunnioittavasti.”

Koska valta ja voitot ovat kasautuneet Applelle, olisi naiivia ajatella, että pelkkä toimittajien painostaminen korjaisi tilanteen. Ei se niin voi mennä, että iso ja vaikutusvaltainen Apple sälyttää vastuun ihmisoikeuksien toteutumisesta arvoketjunsa muille toimijoille. Applen pitäisi sen sijaan itse aktiivisesti edistää tuotannon vastuullisuutta. Sen voisi tehdä esimerkiksi hyvien ostokäytäntöjen ja riittävän korkeiden ostohintojen avulla. 

Ja vaikkei Luontoäiti Applen videolla vaatinutkaan Applelta ihmisoikeustekoja, on EU:ssa valmisteilla oleva yritysvastuulaki vihdoin tekemässä ihmisoikeuksien kunnioittamisesta yrityksille pakollista.

Eetin suositukset kuluttajalle: 

  • Mieti tarvitsetko oikeasti uutta. Ekologisin ja eettisin härpäke on se, mikä sinulla jo on.
  • Kun vanha koje menee rikki, harkitse käytetyn ostamista.
  • Tue Eetin työtä sitovan yritysvastuulain edistämiseksi! Liity jäseneksi tästä linkistä.