Miten pienten paikkakuntien nuoret saadaan toimimaan kestävän muodin eteen? Eetti selvitti yhdessä kolmen muun EU-maan kanssa

Miten pienten paikkakuntien nuoret saadaan toimimaan kestävän muodin eteen? Eetti selvitti yhdessä kolmen muun EU-maan kanssa

20.03.2025

Nuoret usein tietävät, että pikamuoti ei tee hyvää ympäristölle eikä ihmisille. Asuinpaikka kuitenkin vaikuttaa siihen, onko nuorella mahdollisuuksia oppia lisää ja vaikuttaa asioihin. 

Eetti selvitti yhdessä eurooppalaisten järjestöjen kanssa, miten suurten kaupunkien ulkopuolella asuvat nuoret suhtautuvat kestävään muotiin, viherpesuun ja yritysvastuuseen. Selvitystä olivat tekemässä Eetin lisäksi kumppanijärjestöt NaZemi (Tsekki), Buy Responsibly Foundation (Puola) ja Fair Action (Ruotsi). 

Selvityksessä sekä tarkasteltiin olemassa olevaa tutkimusta aiheesta, että toteutettiin nuorten fokusryhmähaastatteluja kussakin kumppanimaassa. Tulokset on nyt julkaistu englanninkielisessä raportissa.

Selvitys osoittaa, että riippumatta maasta, pienten paikkakuntien nuorilla on samanlaisia esteitä kansalaisvaikuttamisen suhteen. Keskeisiä haasteita ovat muun muassa keskustelufoorumien puute, koulutuksen ja liikkumisen rajalliset mahdollisuudet sekä aliedustus päätöksenteossa ja mediassa.

Fokusryhmien haastatteluissa kävi ilmi, että nuoria kyllä kiinnostaa pikamuodin sosiaaliset ja ympäristövaikutukset. Erityistä huolta herättävät vaatealan työntekijöiden olot. Moni nuori kokee, että näitä asioita on vaikea yhdistää omaan arkielämään.

Useat tunnistavat sekä yritysten että kuluttajien vastuun, mutta epävarmuus omien tekojen merkityksestä johtaa usein välipitämättömyyteen. Toiset nuoret taas etsivät konkreettisia välineitä ja väyliä osallistumiseen. 

Pienten paikkakuntien nuorten vaikutusmahdollisuuksia on mahdollista vahvistaa. Selvityksen mukaan keinoja siihen ovat esimerkiksi: 

  • Tarjotaan innostavia, helposti saatavilla olevia materiaaleja jotka ovat mukautettavissa erilaisiin olosuhteisiin.
  • Tarjotaan selkeitä ohjeita konkreettisiin toimiin, joilla vaikuttaa globaaleihin ongelmiin.
  • Korostetaan ratkaisuja ja positiivisia tekoja pelkkien ongelmien sijaan.
  • Tehdään yhteistyötä paikallisten nuorisotyöntekijöiden kanssa. 

Tämä raportti laadittiin osana Erasmus+-hanketta “Walk the green talk – Better methods to engage youth on greenwashing”. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama. Euroopan unioni tai Euroopan koulutuksen ja kulttuurin toimeenpanovirasto (EACEA) eivät vastaa tämän julkaisun sisällöstä.