Suklaa on liian halpaa ollakseen kestävää
02.04.2015
Äärimmäinen
köyhyys on arkipäivää Länsi-Afrikan kaakaonviljelijöille.
Samaan aikaan kaakaon tuotantoketjua hallitsee
yhä vahvemmin pieni ryhmä suuryrityksiä. Nykyiset aloitteet ja
ohjelmat kaakaontuotannon ongelmien ratkaisemiseksi eivät ole
riittäviä, vaan
kaakaosektoria
tulee muuttaa perustavanlaatuisesti. Nämä
ovat Kaakaobarometrin
2015
(*) keskeiset johtopäätökset.
Barometriä julkaisee eurooppalainen
kansalaisjärjestöjen konsortio.
– Huolimatta
kaikista kaakaota koskevista aloitteista ja
sertifikaateista ratkaisematta on yhä
ydinkysymys: kaakaontuottajien
äärimmäinen köyhyys ja se, että
heitä ei kuulla,
sanoi Antonie
Fountain, barometrin
toinen kirjoittaja.
Länsiafrikkalaiset
kaakaonviljelijät elävät selvästi globaalien köyhyysrajojen
alapuolella. Norsunluurannikolla, joka on maailman suurin
kaakaontuottaja, viljelijän pitäisi ansaita nelinkertaisesti
nykyiset tulonsa saavuttaakseen kahden euron köyhyysrajan. Elämiseen
riittävä toimeentulo,
jolla pystyisi tyydyttävästi
täyttämään perustarpeet, on
vielä kaukana.
Heikko
toimeentulo johtaa huonoihin työoloihin ja ihmisoikeuksien
loukkauksiin viljelyssä. Kaakaonviljely ei enää tarjoa
tulevaisuutta nuorille. Viljelijöillä
ei ole myöskään valtaa neuvotella hinnoista vahvasti
keskittyneillä kaakao- ja suklaamarkkinoilla.
Sertifioidun
suklaan tuotanto on nousussa: se on kasvanut vuoden 2009
raportoidusta kahdesta prosentista vuoden 2015 arvioituun 16
prosenttiin. Sertifioinnin yleistyessä
se myös kohtaa uusia
haasteita: esimerkiksi auditoinnin
laatuun ja viljelijöiden osallistumiseen tulee kiinnittää
huomiota.
Kaikkien kaakaon
tuotantoketjun osien: yritysten,
hallitusten, vähittäismyyjien sekä kuluttajien tulee ottaa osansa
vastuusta ja etsiä uusia ratkaisuja kaakaontuotannon
pitkäaikaisiin ongelmiin. Fountainin johtopäätöksen mukaisesti:
”Jollei kaakaosektori perustavanlaatuisesti muutu, viljelijöillä
ei ole tulevaisuutta.”
Suositukset:
-
Yritysten
tulee kehittää
elämiseen riittävän toimeentulon
malli kaakaon pientuottajille -
Hallitusten
tulee neuvotella hintamekanismeista
viljelijöiden saaman hinnan korottamiseksi -
Tulee
siirtyä vapaaehtoisista
pakollisiin, koko sektorin
laajuisiin ratkaisumalleihin.
Sertifioidun pääsiäissuklaan ostaminen ei Suomessa ole edelleenkään kovin helppoa – mutta kuitenkin edellisiä vuosia helpompaa. Lue lisää suomalaisten kauppaketjujen tarjonnasta Finnwatchin tuoreesta selvityksestä.
Eettisen
kaupan puolesta ry on osa Euroopan laajuista Make Chocolate Fair!
-kampanjaa,
joka vetoaa yrityksiin eettisemmän suklaantuotannon puolesta.
Kampanjavetoomukseen tavoitellaan
pääsiäiseen mennessä 75 000 allekirjoitusta. Allekirjoita
vetoomus kampanjasivuilla!
(*)
Kaakaobarometri on
puolivuosittainen katsaus kaakaosektorin kestävyyteen, ja sitä
julkaisee eurooppalainen järjestökonsortio: FNV Mondiaal, Hivos,
Solidaridad, FNV ja Oxfam Novib
(Alankomaat), VOICE Network –
ABVV/Horval ja Oxfam
Wereldwinkels (Belgia), Berne
Declaration (Sveitsi),
Stop the Traffik (Iso-Britannia)
sekä Südwind Institut (Saksa). Alkuperäinen
uutinen barometrin julkaisusta
(englanniksi) on luettavissa
täältä: