Lakkouhka: Pääsiäispuput vaativat tietoa kaakaon alkuperästä
24.04.2014
Pääsiäisen
suklaanjakelu on uhattu, sillä pääsiäispuput ovat päättäneet
mennä lakkoon. Eettisen kaupan puolesta ry:n 1.4.
järjestämässä tempauksessa pääsiäispuput vaativat suklaan
valmistajilta lisätietoa kaakaon alkuperästä.
Tempaus
järjestetään
1.4. klo 16 Helsingin Asema-aukiolla. Samana päivänä klo
14-15 puput vierailevat Espoon Entressen kirjastossa, jossa
juhlitaan Reilun kaupan kaupungin arvonimen viidettä
vuosipäivää.
Suomalaiset
syövät vuodessa 7 kiloa suklaata per henkilö ja pääsiäinen
on joulun ohella suklaamyynnin sesonkiaikaa. Suurin osa maailman kaakaosta tulee
Länsi-Afrikasta, mutta kuluttajan on lähes mahdotonta saada
tarkempaa tietoa kaakaon alkuperästä. Suussasulavien herkkujen
takaa saattaa löytyä lapsityövoimaa ja monet viljelijät elävät
köyhyysrajan alapuolella.
Suomessa tänään
lanseerattu Make Chocolate Fair -kampanja tiedottaa
suklaantuotantoon liittyvistä epäkohdista ja tarjoaa
mahdollisuuden vaikuttaa. Asema-aukiolla vierailevat puput
jakavat ohikulkijoille tietoa kaakaon alkuperästä.
– Kaakaonviljelijöille ja viljelmien
työntekijöille on taattava elämiseen riittävä palkka, sanoo
Eettisen kaupan puolesta ry:n kampanjatiimin vetäjä Liisa Lahti.
Suklaan valmistajien tulisi sitoutua riippumattomiin
valvontajärjestelmiin varmistaakseen tuotantoketjun avoimuuden.
Kuva: Tereza
Hronova, People in Need, Ghana
Kaakaonviljely
on pääasiallinen elinkeino 5,5 miljoonalle pienviljelijälle ja
kaiken kaikkiaan se on tulonlähde 40 – 50 miljoonalle
viljelijälle, maaseudun työntekijälle ja heidän perheilleen
kehitysmaissa. Monet kaakaonviljelijät sekä työntekijät
joutuvat tulemaan toimeen alle eurolla päivässä.
Make Chocolate
Fair on Euroopan laajuinen kampanja oikeudemukaisemman
suklaantuotannon puolesta. Suomessa kampanjaa toteuttaa Eettisen
kaupan puolesta ry.
Lisätietoja:
Liisa Lahti,
Eettisen kaupan puolesta ry, 040 8496919.
fi.makechocolatefair.org