Applen tuotteita valmistetaan edelleen ala-arvoisissa työoloissa

06.05.2011

MakeITfair-kampanjan tiedote 6.5.2011

Apple vastaa iPhone- ja iPad-laitteiden maailmanlaajuiseen kysyntään työntekijöiden hyvinvoinnin kustannuksella. Hongkongilaisen SACOM-järjestön raportin mukaan Applen tuotteita valmistavien elektroniikkatehtaiden työolot ovat ala-arvoiset. Tämä on myös lauantaina 7.5. järjestettävän kansainvälisen makeITfair-toimintapäivän pääviesti. Kansalaisjärjestöt, aktivistit ja kuluttajat vaativat Applelta reilua ja läpinäkyvää tuotantoketjua.

Mikä on vialla?

SACOMin raportin mukaan työntekijöiden oikeuksia poljetaan jatkuvasti Foxconnin tehtailla Shenzhenin, Chengdun and Chongqingin alueilla. Foxconn on yksi Applen alihankkijoista, ja iPadeja ja iPhoneja tuotetaan esimerkiksi Chengdun tuotantoalueella. SACOMin raportin mukaan työntekijöille ei makseta kohtuuttoman pitkistä työpäivistä ylityökorvauksia, työpaikkailmoitukset ovat harhaanjohtavia, palkkoja lasketaan väärin ja palkankorotuksia tasoitetaan kiristämällä tuotantovaatimuksia.

19 nuorta Foxconnin työntekijää yritti itsemurhaa vuonna 2010, ja 16 heistä menehtyi. SACOM on väittänyt toistuvasti, että itsemurhilla on selvä yhteys Foxconnin autoritääriseen johtamistapaan ja työpaineisiin. SACOMin mukaan Applen alihankkijoiden tilanne ei ole vuoden aikana juurikaan muuttunut. Esimerkiksi Wintekin tehtaalla työntekijät ovat saaneet myrkytyksiä Applen matkapuhelinten ja taulutietokoneiden kosketusnäyttöjen puhdistamiseen käytetyistä kemikaaleista. Myrkytysten uhrit odottavat yhä korvauksia ja vaativat Applea korvaamaan heille terveystarkastuksia ja sairaalahoitoa.

”Kiinalaisten elektroniikkatehtaiden työntekijöiltä puuttuu mahdollisuus järjestäytyä, tehdä valituksia tai neuvotella palkoista”, kertoo SACOMin raportin kirjoittaja Debby Chan. ”Haluamme auttaa työntekijöitä saamaan reilumman siivun Applesta. Heidän äänensä tulee kuulua sekä Applen pääkonttorissa että muualla maailmassa.”

Toiminnanjohtaja Heta Niemi makeITfair-kampanjassa mukana olevasta Eettisen kaupan puolesta ry:stä lisää: ”Samaan aikaan kun Apple raportoi 5,99 miljardin dollarin nettovoitosta ensimmäisellä vuosineljänneksellä, sen laitteita valmistavat työntekijät tekevät ylitöitä palkalla, jolla he tuskin tulevat toimeen.”

MakeITfair -kampanjan mukaan Apple tulisi parantaa ostokäytäntöjään. Jos alihankkijoille maksetaan kohtuullisesti ja toimitusajat suunnitellaan hyvin, työntekijöille voidaan maksaa elämiseen riittävää palkkaa ja ylityömäärät saadaan lain edellyttämälle tasolle. Lisäksi kampanja vaatii Applea lisäämään avoimuttaan tarjoamalla kuluttajille enemmän tietoa työoloista, joissa sen laitteet valmistetaan. Alihankkijatehtaiden johdon ja työntekijöiden välistä viestintää tulisi parantaa sekä suoralla dialogilla että tekemällä yhteistyötä työ- ja ihmisoikeuksien parissa toimivien järjestöjen kanssa.

Kansainvälinen makeITfair-toimintapäivä

Kansainvälinen makeITfair-toimintapäivä keskittyy Appleen innovatiivisena ja rikkaana elektroniikka-alan merkkiyhtiönä. MakeITfair kannustaa kuluttajia ja järjestöjä vaatimaan Applelta johtajuutta myös työolojen parantamisessa koko tuotantoketjussa, erityisesti Kiinassa. Toimintapäivä järjestetään eri puolilla maailmaa ainakin 10 maassa ja 17 kaupungissa (Amsterdam, Berliini, Bielefeld, Budapest, Dresden, Guadalajara, Hampuri, Helsinki, Hongkong, Kööpenhamina, Lausanne, Oldenburg, Tukholma, Tampere, Taipei, Uppsala, Utrecht).

Suomen tapahtumissa ihmisiä kannustetaan viemään Applen liikkeisiin palautekortteja sekä lähettämään yritykselle postia kampanjan nettisivuilta. Tapahtumapäivänä 7.5. jaetaan lennäkkejä, palautekortteja sekä tarroin varusteltuja omenoita Helsingissä Lasipalatsin edessä ja Tampereen Kuninkaankadulla klo 11.30-13. Meksikossa ja Taiwanissa järjestetään elektroniikkatehtaiden ulkopuolella mielenosoituksia. Tapahtuma näkyy myös Facebookissa ja Twitterissä.

Lisätietoja: Heta Niemi, Eettisen kaupan puolesta ry: heta(at)eetti.fi, p.050-3495230.

Toimituksille tiedoksi

– Lataa SACOM:in raportti

Kampanjan suomenkielinen kotisivu

MakeITfair on eurooppalainen projekti, joka tiedottaa ja kampanjoi kulutuselektroniikan kuten matkapuhelinten, kannettavien tietokoneiden ja mp3-soitinten tuotantoketjun työolojen ja ympäristöongelmien parantamiseksi. Suomessa kampanjaorganisaatio on Eettisen kaupan puolesta ry, ja Finnwatch on yksi makeITfairin tiedontuottajista.