Ainakin 28 kuollutta vaatetustyöläistä Bangladeshin tehdaspalossa
12.01.2011
Tiistai, 14. joulukuuta 2010
Työntekijöiden oikeuksia ajavat järjestöt: ”Merkkiyhtiöiden, hallituksen ja valmistajien epäonnistuminen tuomitsee yhä useammat työntekijät kuolemaan”
Bangladeshin pääkaupungin Dhakan lähellä ainakin 28 vaatetustyöläistä on kuollut ja kymmenet ovat loukkaantuneet tulipalossa That’s It Sportswear -yhtiön tehtaan yhdeksännessä ja kymmenennessä kerroksessa. Useat työntekijät tukehtuivat savuun, jotkut hyppäsivät kuolemaan yrittäessään paeta paloa tai tallautuivat toisten kohti uloskäyntejä pyrkivien jalkoihin.
Tiettävästi tehdas tuottaa vaatteita suurille kansainvälisille ostajille, kuten Gapille, Wranglerille ja hongkongilaiselle BF Fashionille. Tehdas kuuluu tunnettuun Ha-meem (tai Hamim) -ryhmään, joka on maan suurimpia valmistajia ja jolla on työntekijöiden oikeuksien kunnioittamisen suhteen arveluttava historia. Yhtiö tunnetaan luvattomasta alihankinnasta eli tehdas on saattanut tuottaa myös joillekin merkeille niiden itse tietämättä siitä.
Kansainvälinen Clean Clothes -verkosto ja muut työntekijöiden oikeuksia ajavat järjestöt ovat säännöllisesti ottaneet yhteyttä Ha-meemin asiakkaisiin ja kertoneet yhdistymisvapauden ja muiden työnormien loukkauksista yhtiön tehtaissa. Ha-meem Groupin verkkosivujen mukaan heidän asiakkaitaan ovat tällä hetkellä Walmart, H&M, Next, JC Penney, Kohl’s, Squeeze, Sears, Target Store, Charming Shoppes, Carrefour, Inditex, ETAM, Migros ja Celio.
Silminnäkijöiden ensimmäisten raporttien mukaan ainakin kaksi kuudesta uloskäynnistä oli lukittu ja että tämä oli tavallista koko rakennuksessa. Bangladeshin vaatetusteollisuus on surullisenkuuluisa jatkuvista turvallisuusongelmistaan, kuten lukituista tai luoksepääsemättömistä hätäuloskäynneistä ja toimimattomista sammutusvälineistä, mitkä usein johtavat tuhoisiin onnettomuuksiin.
Worker Rights Consortiumin Scott Nova toteaa: “Työntekijöiden oikeuksia ajavat järjestöt ovat vuosia vedonneet yhdysvaltalaisiin ja eurooppalaisiin vaatemerkkeihin, että ne päättäväisesti puuttuisivat liikekumppaneidensa ala-arvoisiin palo- ja rakennusturvallisuuskäytäntöihin Bangladeshissa. Merkkiyhtiöt ovat epäonnistuneet toimissaan, ja jälleen näemme välinpitämättömyyden hirveät seuraukset.”
Sen jälkeen kun 21 työntekijää kuoli viime helmikuussa ”Garib and Garib” -nimisen valmistajan tehtaassa, käytännössä kaikkiin Ha-meem ryhmän asiakkaisiin ottivat yhteyttä Clean Clothes -verkosto, International Labour Rights Forum (ILRF), Worker Rights Consortium (WRC) ja Maquila Solidarity Network (MSN), jotka antoivat suositukset selkeisiin toimenpiteisiin näiden kuolemantragedioiden taustalla olevien rakenteellisten syiden poistamiseksi. ”Kaikkien asianosaisten on tehtävä enemmän varmistaakseen, että tällaiset onnettomuudet estetään” ostajille sanottiin, mutta merkkiyhtiöt, työnantajat ja hallitus eivät onnistuneet tekemään tarpeellisia toimia näiden tragedioiden välttämiseksi.
Järjestöjen ehdottamiin toimenpiteisiin kuuluivat monikerroksisten vaatetehtaiden perusteelliset tarkastukset, asiantuntijoiden tekemät paloturvallisuustarkastukset ja sen varmistaminen, että työntekijöiden järjestäytymisoikeutta tuetaan ja että he saavat raportoida terveys- ja turvallisuusrikkomuksista.
”Työntekijöitä kuolee samalla kun merkkiyhtiöt, hallitus ja työnantajat hidastelevat ja yrittävät siirrellä vastuuta toisilleen” sanoo Clean Clothes -verkoston Ineke Zeldenrust. ”Olemme varoittaneet merkkiyhtiöitä toistuvasti, että tätä tapahtuisi uudestaan ja uudestaan, mutta niiden toimet ovat olleet vähäisiä,” hän lisää.
Clean Clothes, ILRF, WRC ja MSN myös pyytävät Ha-meemiltä tilaavia merkkiyhtiöitä pitämään huolen, että loukkaantuneet saavat kaiken tarvittavan hoidon ja että he sekä uhrien perheet saavat korvaukset nykyisistä ja tulevista tulonmenetyksistä.
Clean Clothesin, ILRF:n, WRC:n ja MSN:n kaikki suositukset Bangladeshin vaateteollisuuden rakenteellisten turvallisuusongelmien korjaamiseksi löytyvät täältä.
Kuva: The factory on fire, © bdnews24.com